*Batman’da 64 yıldır terzilikle uğraşan 77 yaşındaki Selahattin Tülay, ilerleyen yaşına rağmen ilk günkü aşkla müşterilerine hizmet vermeye devam ediyor. Terziliğin hazır giyimle eski değerini kaybettiğini belirten Tülay: “Terzilik artık yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi” diyor.

TERZİ DEDE
Hasankeyf ilçesinin Karaköy’ünden ortaokula gitmek için geldiği Batman’da Site Ortaokulu’nda kayıt yaptıramadığından eğitimine devam etmeyerek terzi olmaya karar veren Selahattin Tülay, eline aldığı iğne ipliği 64 yıldır bırakmadı. 1’nci Cadde’de Hasankeyfli Ali Avşar’ın yanında işi öğrendikten sonra Biçiciler Pasajı’nda dükkan açan Tülay, mesleğini eskisi gibi rağbet olmasa da ilk günkü heyecanla sürdürüyor. Gücü yettiği sürece giysi dikmek istediğini belirten Tülay, “Bu mesleğe yıllarımı adadım. 1960’tan bu yana terzilik mesleğini sürdürüyorum. Bu meslekte çok fazla kişi yetişmez çünkü zor meslek, tahammül edilmesi lazım” diye konuştu.

“TERZİLİĞİN ESKİ DEĞERİ YOK”
Bir dönem en iyi meslekler arasında gösterilen terziliğin günden güne eski değerini kaybettiğini ifade eden Tülay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçmiş yıllarda 40’ı aşkın terzi dükkanında bir çok kalfa ve çırak çalışıyordu. Benim zamanımda bir terzinin yanına çırak girebilmek için hatırı sayılır kişiler araya girmeden çırak olamazdınız. Terzilik, hazır giyim sektörünün gelişmesiyle günümüzde eski değerini kaybetti. Mesleğin eski değerini kaybetmesi üzücü. Yıllar önce TPAO’da 5000’i aşkın işçi çalışırdı. Dönemin ilçe yöneticileri, kanaat önderleri ve TPAO Bölge Müdürlüğü’ndeki ünite amirlerinin kıyafet siparişlerini yetiştiremezdik. Bir dönemler Batman’da terzilerin adresleri Çiçek, Şengünler ve Biçiciler pasajlarıydı. Eski terzilerin dükkanlarında birçok çırak ile kalfa çalışırdı.”

“TPAO’NUN İŞ TEKLİFİNİ REDDETTİM”
1974 Yılında dönemin TPAO Batman Bölge Müdürü Sıtkı Sancar’ın, kadrolu ‘iş’ teklifini terzilik mesleğinin çok kazandırması nedeniyle reddettiğini de belirten 4 çocuk babası Tülay, “O zamanlar TPAO’da en yüksek maaş 2.500 liraydı. Biz, o maaşın 4 katını kazanıyorduk. Merhum Sıtkı Sancar, bana özel terzilik bölümünü hazırlamıştı ama TPAO’nun maaşı az olduğu için terzilik mesleğinde kalmayı tercih ettim. Geçmiş dönemlerde dükkanımda 30-40 kalfa ve çırak yetiştirdim. Eskiden TPAO başta olmak üzere hemen herkesimden vatandaş kıyafetlerini terzilere diktirirdi. Şimdilerde bedenine göre kıyafet diktiren ve tercih eden yok” dedi.

“SİNEMADA REKLAMIMIZ OLURDU”
Gençlerin artık terziliğe heves etmediğine ve kolay öğrenilebilecek bir meslek olmadığına işaret eden Tülay, şunları kaydetti: “Konfeksiyonda yapılan ürünler ile elle dikilen ürünün dayanma gücü farklıdır. Bir konfeksiyon işini 3-5 ay giyersin, özel diktirdiğin elbisenin birini en az 10 yıl giyersin. Sayısız iğine atıyoruz. Konfeksiyon çıktı terzilik bitti, mesleğimiz son demini yaşıyor. 1970’li Yıllarda yaptığımız kaliteli kıyafetlerin reklamı Batman’ın eski sinemalarından Mehtap’ta film arasında yapılırdı. Film arasında ‘Tülay Terzi’ diye fotoğrafımın olduğu işyerinin’ tanıtımını yaptığında sinema izleyicilerinden de alkış alırdım.” (Çağdaş Özel)

Kaynak: ÇAĞDAŞ ÖZEL