**Mısır hasadının yapılmasıyla birlikte Batman’ın kenar semtlerinde oturan dar gelirliler, yakacak için mısır tarlalarına yöneldi. Mısır kozalarını toplayan dar gelirliler; “Kış mevsiminde mısır kozalarıyla ısınıyoruz. Hasadın yapılmasıyla mısır tarlalarına akın ediyoruz” dediler.
MISIR KOZALARI TOPLUYORLAR
Yakacak derdine düşen Batmanlı dar gelirliler, mısır kozalarını toplamak için hasadın yapıldığı tarlalara akın ediyor. Sabah saatlerinde biçer-döverlerin girdiği mısır tarlalarında koza toplayan kadın, çoluk-çocuk torbaları taşımakta zorlanıyor. Batman çevresindeki mısır tarlalarında gün boyu koza toplayan bazı dar gelirliler, şöyle konuştular; “Yakacak alacak paramız yok. Henüz bedava kömür konusunda bir gelişme yok. Şimdiden kış hazırlıklarımızı yapmak için tarlalardayız. Kış’ın en iyi yakacaklarından biri de mısır kozasıdır.”
PAMUK SAPI YERİNE KOZA
Daha önce Batman ve yöresinde yaygın olan pamuk ekimi yerine son yıllarda mısırın üreticilerin gözde ürünü haline geldiğini ifade eden dar gelirliler, sözlerini şöyle sürdürdüler; “10-15 Yıl önce kış mevsimi gelince pamuk saplarını toplamak için tarlalardaydık. Şimdi üretici mısıra yöneldi. Biz de mısır kozaları ile mısır danelerini toplamak için çoluk-çocuk ailece mısır tarlalarında kış hazırlıklarını yapıyoruz. Çuvallara istiflediğimiz mısır kozalarını yakacak depomuzda tutuyoruz. Kış’ın mısır kozalarıyla ısınmaya çalışıyoruz.” (Reşat YİĞİZ)

Editör: TE Bilişim