Batman’ın köylerine güzel hizmetlerin gitmesine en çok sevinenlerden biriyim. Gerçekten her hizmete tanık olduğumda mutlu olurum.

Hiçbir köyde tek metre arazim yoktur, belirteyim.

Üreten, alın terleri ve zorluklarla ülke ekonomisine katkı sunan köylüler gerçeğine inanıyorum.

Bizler kentlerde yaşam sürenlerin ekseriyeti ‘tüketiciler’ topluluğuyuz, hazıra konuyoruz.

Oysa köylüler emekçilerdir, üreten insanlardır.

Evet, yıllarca köylere hizmetleri savundum, yeri geldi sorguladım, uyardım, eleştirdim, takdir ettim…

Önceki gün Batman Çağdaş’ta, ‘Kırsala beton asfalt’ başlıklı haberi okuduğumda yine sevindim. Haberi bilginize sunarak devam edeyim: “Batman Özel İdare Genel Sekreterliği, Beşiri ilçesine bağlı İnpınar ve Doğankavak arasındaki yolu beton asfaltla kapladı. Özel İdare’den yapılan açıklama şöyle: ‘Beşiri ilçemize bağlı İnpınar ve Doğankavak arası 6 m. genişliğe sahip 7 km. uzunluğunda beton (BSK) asfalt yol yapımı ile birlikte Asmadere ve Yakıtlı arası 6 m. genişliğe sahip 4,5 km. uzunluğunda beton (BSK) asfalt yol yapımı tamamlanarak köylülerimizin hizmetine sunuldu.”

http://www.batmancagdas.com/yasam/kirsala-beton-asfalt-h66457.html

**

**

Bu güzel gelişmeyi takdirle karşılarken, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Kırsal’a beton asfalt hizmetinin götürülmesi güzel de, yaklaşık on yıl önce kent gündemine gelen iki ilçemizi (Sason ve Kozluk) birbirine bağlayan, çok sayıda köyün ulaşımını rahatlatacak yol için hiçbir adım atılmamasından duyduğum üzüntüyü ifade etmeden geçmeyeceğim…

İki ilçenin arasını 35 kilometre kısaltan karayolunun sadece yaklaşık 5 kilometrelik bölümü sorunlu. Sason’a bağlı Kelhasan köyü Sinemerg Mezrası ile Kozluk ilçemize bağlı Gümüşörgü köyü arasındaki 5 kilometrelik yol bir türlü asfaltlanmadığından 35 kilometre dolaşılarak Malabadi üzerinden iki ilçenin ulaşımı sağlanmaktadır.

Ülke, kent için ağır bir ekonomik milli kayıp söz konusudur. On kere yazdım, bir on kere daha yazmakta tereddüt etmem…

İl Özel İdare Genel Sekreterliği’nin bilgi sahibi olduğu bu yol neden asfaltlanmıyor?

İl Genel Meclisi Üyeleri neden bu sorunu bir türlü görmüyorlar?..

VALİ HULUSİ ŞAHİN'DEN BEKLENTİLER...

Bu konuda Valimiz Sayın Hulusi Şahin’e hitaben de özel bir değerlendirme yapmıştım. Kırsala beton asfalt hizmetinin en ekonomik boyutlu olanı için öneri içeren o değerlendirmemin özetini yeniden takdirlerine arz ediyorum:

‘Bir gazeteci olarak beni tanıdıklarını belirten iki vatandaşla ayaküstü iki dakika görüşme olanağım olmuştu. Şu ifadeleri onlara ait: ‘Sizden başka bu sorunu yazan gazeteciyi görmedik. Yıllar önce yazdığın yazıları unutmadık. Ancak hala o beş kilometrelik yol asfaltlanmadı. Artık bu ayıba son verilsin istiyoruz. Beş kilometrelik yolun asfaltlanmaması büyük ayıp ve eksikliktir. Lütfen bir kez daha bu sorunu gündeme taşıyın. Yeni Valimizi bilgilendirin. Sayın Valimizden beklentimizin olduğunu ifade edin. Kozluk'tan hayvan alıyoruz. Malabadi'den dönmek zorunda kalıyoruz. O 5 kilometrelik yol asfaltlansa, en az 35 kilometre yolumuz kısalacak."

Vatandaşlar haklıydı. Bugüne kadar benden başka bu sorunla ilgili makale yazan bir meslektaşımla karşılaşmadım...

‘Batman’ın Sason ilçesi yeni karayolu hizmete girdiğinden beri, ilçeye bağlı pek çok köyde adeta yas havası egemen. Çünkü Sason ilçe yolu güzergahı değiştirildi, yol Sason çayı ortasından geçirildi. Sason’a bağlı Erdemli (Şexa), Tekevler (Gundenu), Kelhasan (Kelhesna), Sinemerg(Neşkirya), Binoni (Binoniye), Yukarı Karameşe (Sebane) ve Aşağı Karameşe (Tira) köylülerinin yeni güzergahın hizmete girmesi nedeniyle çok büyük sıkıntı yaşıyorlar. İlçeden karşıladıkları ihtiyaçları, örneğin bir torba un veya bir teneke yağ için özel araç tutmak zorunda olan köylülerimizin feryatlarına kulak verilmesi gerektiğine inanıyorum.

**

**

Köylerde yaşam süren insanlarımız ekip biçiyor, ülke ekonomisine katkı sunuyor. Kentlerde yaşayan bizler onların ürettikleriyle geçiniyoruz. Buğdayımız, unumuz, bulgurumuz, etimiz, sütümüz, peynirimiz, yünümüz, pamuğumuz, aklınıza ne gelirse üreticisi köylülerimizdir.

Ne yazık ki köylülerimizi düşünen yok. Onların sıkıntılarını yerinde gözlemleyip, çözüm üretmemiz gerekirken, kendi hallerine bırakmışız.

Sason-Kozluk arasındaki eski karayolunun açık tutulması halinde şu an yaşanan çok büyük bir milli gelir kaybının son bulacağını belirten vatandaşlara hak veriyorum. Şu anda Sason’dan Kozluk’a gitmek isteyen vatandaşlar, fazladan 35-40 kilometre yol kat etmektedirler. Sason’dan Malabadi’ye, oradan da Kozluk’a gidiyorlar. Halbuki Erdemli-Tekevler-Kelhasan-Sinemerg-Gümüşörgü karayoluna işlerlik kazandırılırsa, Sason-Kozluk yolu en az 35 kilometre kısalacaktır…

En fazla 4 kilometrelik yol hizmetinin(Sadece asfaltlama kalmış) verilmesiyle Sason-Kozluk arasındaki ulaşım rahatlamış olacak ve bahsettiğim köyler nefes alacaktır. Bu hizmet verildiği takdirde Gümüşörgü’den Kozluk’a kadar arada ne kadar köy varsa, onlara da canlılık getirilecektir. Her iki ilçemiz arasında sürekli araç geçişleri olacak, köylülerin ürettiği değerler(süt, yumurta, yoğurt, peynir, doğadan sağlayacakları her türlü bitki ve pancarlar vs) pazarlama olanağı bulacaktır. Bu yol iki ilçemizin gelişimine ve ekonomisine katkı sunacaktır. Ama en büyük katkıyı köylülerimiz bulacaktır. İl Özel İdaresi önceki yıl Sason’dan Kelhasan-Sinemerg’e kadarki eski yolu asfaltladı ve köylülerin hayır duaları alındı. Sorun olan sadece Sinemerg-Gümüşörgü arasındaki 4-5 kilometrelik yoldur. Bu yolun asfaltlanması o kadar zor mu? Bazı köylerimize uçak pistini andıran asfalt yol hizmeti veriliyor ve bunu takdirle karşılıyoruz. Sason-Kozluk karayolunu sürekli ulaşıma açık tutacak, çok büyük ekonomik değer kazandıracak bu kısa mesafeli yol neden asfaltlanmıyor?

Kozluk-Sason karayolunu kısaltma konusundaki bilgilerin doğru olmadığını ileri sürebilecek bir kişi varsa karşıma çıksın!..

Madem yazdıklarım doğrudur, milli servet, ekonomik değer, halkımızın rahatı, ulaşımda zamandan tasarruf gibi faktörler açık bir gerçektir. Şu halde hemen İlkbaharda 4-5 kilometrelik yolun asfaltlanmasına başlandığını görmek dileğiyle.’