**Tüpraş Genel Müdürlüğü, Batman Rafinerisinde küresel ölçütlerde belgelendirme sürecinin başlatıldığına dikkat çekti; “Hedefimize ulaşmak için çevre konularını içeren toplam 36 Milyon 500 Bin TL. tutarında temizlik ve yatırım gerçekleştirildi.”
TÜPRAŞ’TAN İLUH DERESİNE KATKI
26 Ocak 2006 Tarihinde Koç topluluğuna devrinin ardından Batman Rafinerisi’nin bölgeye sağladığı ekonomik katkı ve üretim nedeniyle Batman Rafinesinde küresel ölçütlerde belgelendirme sürecinin başlatıldığına dikkat çekildi. Çevre konularında Batman Rafinerisinde 36 milyon 500 bin TL’lik temizlik ve yatırımın gerçekleştirildiğine dikkat çeken Tüpraş Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında; “2006-2007 yılında rafineri sahasında bulunan atığın geri kazanımı sağlanarak, diğer atıklar lisanslı tesislerde bertaraf edilmiştir. Nafta tanklarında sızdırmazlık için içten yüzer tavan sistemi kurulmuş, kapalı olan küre tanklarda depolanmaya başlanmış, Sıyırma ünitesi devreye alınmıştır. Kara Dolum sahasında tankerlere alttan dolum sistemiyle dolum uygulamasına geçilerek, bitüm pompalarının çift sızdırmaz salmastralı pompalara dönüşümü sağlanmıştır. Bu çalışmalarla Batman Rafinerisi uluslararası rafinerilerdeki iyi uygulamalarla eş baza getirilmiştir. Ünitelerimizde doğalgaz kullanılmaya başlanmıştır. Emisyonlarımız 2008 yılından bu yana İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından “on line “ takip edilmektedir. 31 Aralık 2014 tarihinden itibaren de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından eş zamanlı izlemeye başlanmıştır” denildi.

RAFİNERİDE DOĞALGAZ SİSTEMİ
Tüpraş Batman Rafinerisinin doğalgaz sistemine kavuşmasıyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ‘en temiz sanayi tesisi’ ödülünün de verildiği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi; “Rafineri baca (fleyr) sisteminin amacı, gaz akımlarının güvenli, etkili bir şekilde sistemden uzaklaştırılmasını sağlamaktır. Aynı zamanda çevre ve insan sağlığına etkisi bulunan uçucu organik bileşiklerin giderildiği kontrollü bir yanma işlemidir. Bacalarda doğal gaz yakılmaya başlanarak fleyrin kesintisiz yanması sağlanmıştır. Fleyr, rafinerilerin emniyet sistemleri olup yalnızca acil durumlarda sistem basıncının düşürülmesi için kullanılır, üretim sona erdiğinde söndürülürler. Ayrıca “literatürde En İyi Uygulanabilir Teknik kabul edilen Atık Su Arıtma Ünitesinde Ön Dengeleme Tank Projesinin” Eylül ayından önce devreye alınması planlanmıştır. Söz konusu projelerin üretimimize uygulanması ile Batman Rafinerimiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığından “En Temiz Sanayi Tesisi” ödülü almış ayrıca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından da enerji verimliliği konusunda yapılan çalışmalarımız ödüllendirilmiştir.”

“KOKU KAYNAĞI RAFİNERİ DEĞİL”
Son günlerde Batman kent merkezinde yaşanan ‘koku’ kaynağının Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından da Rafineriden olmadığına kanat getirildiğine dikkat çeken açıklamada şu görüşlere yer verildi; “Özellikle yüksek konsantrasyonların tespit edildiği noktaların rüzgar yönüne bakıldığında tesisimizin etki alanında olmaması, kokuya yol açan organik uçucuların rafineriden uzak noktalarda tespit edilmesi ve şehir içinde petrolün yapısında olmayan yarı uçucu bileşiklerin tespit edilmesi nedeniyle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından asıl koku kaynağının rafineri olmadığına kanaat getirilmiştir. Rafinerilerimizde üretilen Fuel Oil’in işlendiği tesisinin devreye girmesi ile “dönüşümde” dünya sıralamasında ilk gruptaki rafineri şirketleri arasına yükselen Tüpraş tüm rafinerilerinde evrensel ölçütler ile derecelendirilmekte, üretim süreçlerinin devamlılığı için belgelenmekte ve yönetilmektedir.”

Editör: TE Bilişim