Barış Arslan

*Batman’ın ilk Sebze ve Meyve hali, Ulu Cami’ye komşu olan Şen İş hanındaydı. Bir zamanlar petrol kentininm kalbi Ulu Cami çevresinde atardı. 1994 Yılında dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök, kurduğu gezici sağlık otobüsü ile semt semt dolaşırdı. İşte eski Batman’dan bir kesit kare daha.

İLK SEBZE VE MEYVE HALİ

Yıl 1969. Ulu Cami bitişiğindeki Şen İş hanı ortasında sebze ve meyve hali vardı. Çevredeki köy ve mezralardaki çiftçiler, ürettikleri ürünleri Batman Hali’ne getirirdi. Zamanla büyüyen petrol kentinin o eski hali, şimdilerde giyim sektörü ağırlıklı iş merkezine dönüştü. 50 Yıl önce o hal’de hatıra fotoğrafı çeken dönemin eski Batman gençliğinden Zeki Saka, Münir Kesen ve Sıddık Toptaş, objektiflere böyle yansımış.

ESKİ MOBİLYACI’LARIN DAYANIŞMASI

Yaklaşık 40 öncesinde daha çok eski Mehtap Sineması çevresi ile 16. Cadde güzergahında bulunan mobilyacı esnafın dayanışması örnek gösterilirdi. Şehmus (Hacı) Akçay, hem futbolcu hem de mobilya ustası idi. Batman’ın eski fotoğrafçılarından Ziver Akan ise mobilyacı esnafının yanında olurdu. Midyat ilçesinden Batman’a yerleşen eski mobilyacı ustaların çoğu şimdilerde mesleği bıraktı. İşte 1981 Yılında Midyat Garajı’na yakın mobilyacı esnafından bir grubun çektiği hatıra kare.

GEZİCİ SAĞLIK OTOBÜSÜ

1994 Yılında Belediye Başkanlığına seçilen dönemin Belediye Başkanı merhum Salih Gök’ün ilk icraatlarından biri de ‘Gezici sağlık ekibini’ oluşturmaktı. Bir süre Batman Belediye Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Abdurahman Uçak, Belediye eski Zabıta Müdürü Ali Ulutaş ve bazı sağlık görevlilerin de beraberinde bulunduğu Gök, otobüs içinde muayene olan okul öğrencileriyle birlikte objektiflerimize bu pozu vermişti.

1994’TE ATATÜRK PARKI

Batman’ın kalbi konumundaki Turgut Özal Bulvarı’nda bir zamanların tek yeşil alanı konumundaki Atatürk parkı 1994 yılında etrafı daha tenhaydı. Daha önce etrafı duvarla örülü olan Batman’ın ilk yeşil alanı Atatürk Parkı’nın etrafında çok katlı apartman sayısı ise iki elin parmağı kadardı. Aradan geçen 25 yıl sürede parkın fiziki yapısı değişmedi ama o eski manzaradan günümüze değişen tabloyu da okurlarımızın yorumuna bırakıyoruz.

Editör: TE Bilişim