Barış Arslan

*Sanat sokağı bir dönemler okulların güzergâhıydı. Şehrin ilk lisesi ile ortaokulu sanat sokağındaydı. Batman Lisesi açılmadan liseli gençler, eski ortaokul binasında eğitim-öğretim görmüştü. İşte petrol şehrinin yıllar öncesinde eğitimi özetleyen kareler.

BURASI SANAT SOKAĞI

Şimdilerde Sanat Sokağına dönüştürülen Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki güzergâh, bir dönemler okulların güzergahıydı. Batman Lisesi öğrencilerinin kısa bir dönem eğitimlerini sürdürdükleri o eski ortaokul binasının önündeki ihata duvar yüksekliği 1 metreyi bulmuyordu. Günümüzde eğitim yuvalarının ihata duvarı 3-4 metreyi buluyor. 1971 Yılında Sanat Sokağında hatıra kare çeken eski liselilerden Bayram Sayın, Kadri Uysal ve Sadık Sezgin’den siyah beyaz bir kare.

LİSEDE EĞİTİMCİLERİN HOŞGÖRÜSÜ

Yıl 1972. Batman Lisesi’nde bazı eğitimcilerinin de aralarında bulunduğu tarihi karede Namık Dikici, Sezai Kıran gibi Batman’da iz bırakan öğretmenler vardı. Lisenin eski öğrencilerden Şakir Bozyiğit, İrfan, Bayram Sayın, Ebedin Satıcı, Halil Ergül ve Mahmut Bey’den geride bu siyah-beyaz hatıra kare kaldı.

LİSEDEN KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ

Batman Lisesi ile Ortaokulda uzun yıllar görev yapan iki matematikçi vardı. Başaralı iki eğitimci Sezai Kıran ile Sabriye Akpınar, Batman’da evlendi. Matematik öğretmenleri, başarılı matematikçiler yetiştirdi. İşte Sabriye hocanın, 1972 yılında lise bahçesinde Bayram Sayın ve Halil Ergünç ile çektirdiği hatıra fotoğraf.

LİSE FAKÜLTE GİBİYDİ

Batman Lisesi 1970’li yıllarda eğitim fakültesi gibiydi. Batman kent merkezi 40 bin nüfuslu olduğu dönemlerde; petrol kentinin tek lisesi tarihi Batman Lisesiydi. Yıl 1973. Lisenin ilk mezunlarından Erdal Koyuncu, Zeki Kapucu, Bayram Sayın ve Mahmut Çıra, okul dışında çektikleri kare.

Editör: TE Bilişim