Barış Arslan

*70 ve 80’li yıllarda Batman’ın düğünleri, TPAO’nun Beyaz Saray binası ile Site’deki havuz başlarında yapılırdı. Batman’ın ilk lisesindeki öğretmenler, resmi bayramlarda törenlere öğrencileriyle birlikte katılırdı. Cumhuriyet alanındaki bayram törenlerine ise öğrenciler sığmazdı. İşte Batman’ın dününe dair farklı kareler…

DÜĞÜNLER HAVUZBAŞINDA OLURDU

Burası TPAO 1 nolu havuzu. O dönemler TPAO’nun Beyaz Saray binası ile havuz başı tesislerinde renkli düğünler olurdu. TPAO’daki düğün törenleri bir başkaydı. Yıl 1973. Havuz başındaki düğün töreninde halay çeken simaların bir bölümü şimdi aramızda yok. Halay başı çeken Batman esnaflarından kunduracı Mehmet’in oğlu vekil öğretmen Reşat Gülbağ’dı. İkinci sırada bulunan ise eski futbolcu, antrenör ve gazeteci Halit Beytüt, üçüncü sırada halay çeken isim ise Batman Belediyesi’nden emekli memur merhum Veysi Engin’di. Halayın sonundaki sima ise Bankacı Neşet Aksoy’du. Halayı dışarıdan seyreden ise fotoğraf sanatçısı İrfan Tapan’dı. Batman’daki o havuz başındaki düğünler ise şimdilerde tarih oldu.

LİSE’DE 19 MAYIS BAYRAMI HATIRASI

Yıl 1978. Batman Lisesi öğrencileri, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı törenleri öncesinde lise giriş kapısı önünde hatıra fotoğraf çekiyor. Lise Müdürü Musa Yelken, tek tip kıyafet giyen dönemin öğrencileriyle objektiflere poz verirken, öğrenciler ise bayrama katılabilmenin heyecanını bu kareye yansıtmış.

LİSEDE ÖĞRETMENLERİN BİRLİKTELİĞİ

1978-79 Eğitim-öğretim sezonunda Batman Lisesi öğretmenlerinin dayanışması parmakla gösterilirdi. Öğretmenlerin üzerine titreyen tecrübeli eğitimcilerden Kayapınarlı Musa Yelken,  o zamanlarda sorunların diz boyu olduğu okul bahçesinde öğretmenlerle temizlik kampanyası başlatmıştı. İşte Batman’ın tarihi lisenin o emektar eğitimcilerinden bir fotoğraf.

ÖĞRENCİLER, ALANA SIĞMAZDI

Burası da Batman’ın ilk Cumhuriyet meydanından bir bayram coşkusu. 1989 Yılının 23 Nisan Çocuk ve Egemenlik Bayramı’nda Cengiz Topel ilkokulunun emektar eğitimcilerinden Nusret Koyuncu, öğrencileriyle birlikte alanda objektiflere böyle poz verirken, bayram coşkusunu yaşayan öğrenciler ise meydana sığmamıştı. O öğrencilerin tümü şimdilerde 30 yaşın üstünde.

Editör: TE Bilişim