Barış Arslan

*TPAO’nun altın dönemi geçirdiği yıllar 80 ila 90’lı yıllardı. Üst düzey konuklar 1 nolu misafirhanede ağırlanırdı. Başbakan ve Cumhurbaşkanlığı da Turgut Özal 1987 yılında Bakanlarla birlikte Batman’a çıkarma yapmıştı. TPAO’nun efsane Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, üst düzey konukları yeni keşfedilen sahalarda gezdirirdi. İşte belleklerde iz bırakan bir kesit fotoğraf daha.

ÖZAL 1 NOLU MİSAFİRHANEDE KALMIŞTI

Yıl 1987. Dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal’dı. Beraberinde Sanayi Bakanı Cahit Aral, Eski Bayındırlık İskan Bakanı merhum Sefa Giray ve Devlet Bakanı İsmail Özdağlar da Özal’a eşlik etmişti. O dönemler Siirt ANAP Milletvekili olan merhum Aydın Baran da Batman’ın sorunlarını Özal’a anlatmıştı. Merhum Özal, iki gece konukladığı TPAO 1 Nolu misafirhanesi ile bahçesine hayran kalmıştı. İşte Özal’ın TPAO misafirhanesinden ayrılırken objektiflere yansıyan o anı. O karede Gözpınar (Hıs hıs) eski Belde Belediye Başkanı Emin Soysal ile Batman Belediyesi eski Yazı İşleri Müdürü merhum Nurettin Sapan da dikkat çekiyor.

ÖZAL, 32 YIL ÖNCE TPAO’YA KONUK OLMUŞTU

Batman’ı Türkiye’nin ‘72’nci İl’i yapan eski Başbakan ve Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, 32 yıl önce konuk olduğu TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerine hayran kalmıştı. Oğlu Efe Özal, Siirt eski Valisi Recep Birsin Özen, TPAO Genel Müdürü İsmail Kafesçioğlu, TPAO Batman eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, o tarihlerde yüce divanlık olan Devlet eski Bakanı İsmail Özdağlar ile 1 nolu misafirhanenin bahçesinde dolaşırken, objektiflere böyle yansımıştı. Merhum Özal, Güneydoğu’ya her gelişinde Batman’da TPAO tesislerinde konaklardı.

YENİ SAHALAR YÜZ GÜLDÜRMÜŞTÜ

TPAO’da uzun süreyle Bölge Müdürlüğü yapan merhum Mehmet Yamaç’tı. Başkentten gelen üst düzey yetkilileri kusursuzca ağırlayan Yamaç, üst düzey yetkililerden tam puan alırdı. Yıl 1989. TBMM eski Başkanı Kaya Erdem ile eski TPAO eski Genel Müdürü İsmail Kafesçioğlu’nun da aralarında bulunduğu heyeti, petrol sahasında ağırlayan merhum Yamaç, yeni sahalardan umutlu olduklarını açıklamıştı. İşte o yeni sahalardan bir kare.

TBMM BAŞKANI ERDEM YENİ SAHALARDAYDI

TPAO’nun altın yılları yaşadığı 80’li yılların sonuna kadar Batman Bölge Müdürlüğü’nü büyüten efsane Müdür Mehmet Yamaç, üst düzey konukları yeni petrol sahalarında gezdirirdi. 1989 Yılında Ankara’dan gelen TBMM eski Başkanı Kaya Erdem başkanlığındaki heyeti Raman dağındaki petrol sahalarında gezdiren Yamaç’ın beraberinde TPAO Batman Bölge eski Müdür Muavini Mehmet Ergüder ve Genel Müdür İsmail Kafesçioğlu da vardı. Yamaç’ın eşi Ümit hanım diğer konukların eşleriyle birlikte petrol sahasındaki bu kareye yansımıştı.

Editör: TE Bilişim