Barış Arslan

*1940 Yıllarında Raman ve Garzan’ı mesken eden dönemin petrolcülerinden bir kesit kareyi daha sizlerle paylaşıyoruz. Batman’ın eski mahalli takımlarından Toprakspor’da da önemli simalar, forma giydi. İşte farklı karelerle petrolün Başkentinden eski fotoğraflar…

GARZAN’IN KARTALLARI

Yıl 1945. O dönemler iklim koşulları ve ulaşım bir hayli güçtü. Sonbahar mevsiminde Raman ve Garzan’da kar, yer yer diz boyu buluyordu. Polonyalı Mühendis Samuel Russell, Reşit Yonca ve Mazlum Öğet, Garzan kampında mühendislere tahsis edilen konutların önünde bu kareyi çektiklerinde etraf bembeyazdı. Diz boyu bulan kar’da uzun botlarıyla petrol sahalarına çıkan eski mühendislerden geride bu siyah beyaz kare kaldı.

RAMAN’DA SONDAJ

Burası Raman dağı. Raman-11 petrol kuyusu hazırlıklarını yapan o dönemin işçilerinin kuyulara indirdikleri ağır boruları taşımak bir hayli zordu. İlkel yöntemle petrol arayan o emekçiler, iş makinelerine yükledikleri ağır boruları yüklemek hiç de kolay değiloi. 60-70 Yıl önce Raman dağında sondaj kulelerinde çalışan işçilerden bir fotoğraf.

BUDA HALKEVİ BAHÇESİ

Yıl 1934. Batman’ın 14 haneli İluh köyü olduğu dönemde, MTA’da görev yapan petrolcüler, Batman’ın eskiden bağlı olduğu Siirt’te de konuk olurlardı. Siirt Halkevi bahçesinde günün yorgunluğunu atan ilk petrolcüler arasında Eyüp Cevat Taşman, İhsan Ruhi Berent, Esat Atuğ, Reşit Yonca, Hamdi Erol ve Hasan Güven de vardı. İşte bir sıcak yaz mevsiminde Siirt Halkevi bahçesinde dinlenen eski petrolcülerden bir kare.

BATMAN’IN TOPRAKSPOR’U VARDI

Yıl 1976. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne komşu olan mahalle konumdaki Akyürek’te oturan ailelerin gençleri, Toprakspor’u kurmuştu. Bir zamanlar şimdi ki edebiyat öğretmeni Candar Toprak, eski siyasetçi İlhami Işık’ın da forma giydiği Toprakspor’da tarihi bir kare. Siyah-beyaz karede forma giyen üç isimden biri şimdi aramızda yok. TPAO emeklisi İlhan Öğe ile Ziyaettin Gülemeç Batman’da yaşamını sürdürürken, Batman Lisesi eski öğretmenlerinden Beşir Kanşiray ise geçirdiği trafik kazası sonucu uzun bir süre önce yaşama veda etmişti.

Editör: TE Bilişim