Barış Arslan

*1948 Yılında su hattı çeken petrol emekçilerinin geceli-gündüzlü çalışması yabancı mühendislerin ilgisini çekmişti. Kayalıklarından 1800 rakımlı Raman’a su hattı çekenlerin öyküleri halen eski petrolcülerin kulağında. Raman dağında kalan mühendislerin konutları ise parmakla gösterilirdi. İşte Raman’dan bir farklı kareler.

RAMAN’DA MKE BARAKALARI VARDI

Petrolün 1947 yılında çıktığı Raman’da uzun süre kalan yabancı mühendisler için özel konutlar yapılmıştı. O konutlar hala dimdik ayakta. MKE’nin özel barakalı evlere dikkat çeken eski gazeteci Niyazi Acun, bakın o tarihlerde ne yazmış: “Lojmanların bir kısmı tek kat üzerine yapılmış. Tek katlı binalar, önlerinde geniş balkon ve geniş pencereleriyle etrafa medeniyet manzarası veriyordu. Diğer iki katlı binaların çatıları örülmüş, pencerelerin takılma hazırlıklarına başlanmıştı. Evlerin içinde bol su ve bol elektrik vardı. Raman’da oturanlar, petrol ile birlikte medeni hayata da ‘merhaba’ demişlerdi.”

RAMAN SİTESİ KARACADAĞ KURMUŞTU

Raman Dağındaki konut sitesini kuran genç inşaat mühendisi Kazım Karacadağ idi. O dönemlerde metre karesi 70-80 liraya mal olan bu konutların öyküsünü gelin merhum gazeteci Acun’un anılarından dinleyelim: “Raman’da konut sitesini kuran genç ve enerjik yüksek inşaat mühendisi Kazım Karacadağ’dı. Asistanı ise İrfan Toperi idi. Bu lojmanlarla birlikte Raman’da elektrik santrali binası, malzeme ve makine depoları ile garajları da inşa eden isim Karacadağ ve Toperi idi. Onlar ayrıca Raman’da okul, hastane ve sinema salonlarını da yapmışlardı. Malzemeler uzaktan gelmesine rağmen o dönemde beton binaların metrekaresi 70-80 liraya mal olmuştu. Bu rakam şehirlerde ise 120 ila 180 liraya çıkıyordu. Raman’da o dönemler yapılan konutlar bölgenin en modern konutlarıydı.”

DİCLE NEHRİNDEN RAMAN’A SU

1948 Yılında Dicle nehrinden Raman dağına su hattı çekilmişti. Geceli-gündüzlü çalışan ekibin başında merhum Selahattin Arıkan vardı. O dönemlerde Raman’da görev yapan Abdurrahman Durukal, Hulusi Berilgen, Mekile Taşman, Saadettin Pekmezci, kamp doktoru Muzaffer Başsaymaz ve Jeolog Fırat Kıraner, su hattını süresinden önce tamamlayan dönemin petrol emekçilerini primle ödüllendirilmişti.

Editör: TE Bilişim