Barış Arslan

*2000 Yılı öncesine kadar Batman Belediyesi binası şimdi ki 2000 iş merkezinin yerindeydi. 2 Katlı bahçeli o bina, bir zamanlar gençlerin dinlendikleri tek alandı. Renkli düğünlerde damada takılan paralar, ‘bahşiş’ diye berberlere kalırdı. Yılları İl Sağlık Müdürlüğü’nde geçen Nurettin Balcı, Sıtma Savaş bölümünün tek memuruydu. İşte eski Batman’ın farklı kareleri.

BELEDİYE BAHÇESİ GÖZDE YERDİ

Yıl 1979. Dönemin Batman gençliğinden renkli simalar Belediye binasının bulunduğu bahçede hatıra fotoğraf çektirince yerel yönetim binasının bahçesi yemyeşildi. Kuaför Hasan Öz, Vechettin Çelik, Nurettin ve arkadaşları, şimdi ki 2000 iş merkezinin yerindeki Batman Belediyesi hizmet binasının bahçesinde objektiflere böyle poz vermişti. Siyah-beyaz karede o dönemin gençlerinin bir bölümü şimdilerde Batman dışında. Belediye’nin o müthiş bahçesinin yeri, şimdilerde beton yığınına dönüştü.

BATMAN’IN TEK SITMA MEMURUYDU

Artvinli olduğu halde 30 yıl süreyle Batman Sağlık camiasında görev yapan Nurettin Balcı, Batman 1990 yılında ‘İl’ olunca emekliliğe ayrılmıştı. Bursa’ya yerleşen Balcı, Batman Sağlık teşkilatında bir zamanlar Sıtma Savaş bölümünün tek memuru idi. Batmanlıların gönlünde taht kuran Balcı, berber Hasan Öz de tıraş olurken, objektiflere böyle yansımıştı.

KUAFÖR DÜĞÜNÜNDE ESKİ SAĞLIKÇILAR

Yaklaşık 40 yıldır Batman’da kuaförlük yapan Hasan Öz’ün, 1989 yılında Aydınlıkevler Mahallesi’ndeki düğününe Sağlık camiasındaki eski çalışanlarından yakın arkadaşları o’nu yalnız bırakmamıştı. Yeni Mahalle’deki evinin bahçesinde arkadaşlarını ağırlayan Öz’e, o zamanlar aynı mahallede oturan Ramazan Bingöl, Takyeddin Haşimi ve diğer arkadaşları o yer yüzünün en güzel düğününe renk katmıştı. İşte o eski düğünden bir fotoğraf.

BİNLERCE ÇİFTİN NİKAHINI KIYDI

Yıl 1989. Batman Belediyesi eski Yazı İşleri Müdürü merhum Nurettin Sapan’ın makamında resmi nikah yapılırdı. Belediye Evlendirme bölümü de Yazı İşleri Müdürlüğü bünyesindeydi. O zamanlar şimdi ki Batman Belediyesi Evlendirme Müdürü Nuri Turgut, yine çiftlerin nikahını kıyan görevliydi. Yıllar öncesinde Belediye’de kıyılan bir nikah töreninden manzara.

Editör: TE Bilişim