Barış Arslan

*Batman’ın eski iki Lisesi’nde mezun olanlar, petrol sektörleri başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşta görev yaptı. Aynı tarihlerde açılan Batman Lisesi ile eski Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri arasında tatlı rekabet vardı. Batman Lisesi, ‘Edebiyat’a tutkusu olan öğrencilere kapısını açardı. Eski Endüstri Meslek Lisesi ise daha çok meslek öğrenmek isteyen gençlerin adresiydi. İşte eski Batman’ın liseleri ile bir dönemlerin marka ekibi Batman Petrolspor’dan farklı kareler…

LİSELİ GENÇLER ŞIK GİYİNİRDİ

Yıl 1974. Burası Batman Lisesi önü. Tam 45 yıl önce hatıra fotoğrafının çekildiği o lisenin çevresindeki manzara tam bir petrol kasabasını andırıyor. Eski SSK hastanesi binası ile Bahçelievler’deki kiremitten çatılı konutlar şehrin eski yapılarının ne kadar sağlam yapıldığını gözler önüne seriyor. O zamanlar lisede eğitim ve öğretim gören o dönemin lisedeki öğrencilerinin de şıklıkları dikkat çekiyor. Bakın hatıra karede hangi öğrenciler var. (Ayaktakiler); Abdurrahman Ersoy, Murat Mungan, Nusret Koyuncu. (Oturanlar): Aytekin Nazik, Bahri Tunç ve Halil Özmen. O dönemin gençliğin samimiyet ve arkadaşlıkları da objektiflere bir başka güzellikte yansımış.

BURASI EML BAHÇESİ

70’li Yıllarda Batman Endüstri Meslek Lisesinin adı, ‘Sanat Enstitüsü’ idi. O eğitim yuvasında okuyan öğrencilerin çoğu Tüpraş Rafinerisi ile TPAO’da iş imkânı bulurdu. Yıl 1974. Eski EML bahçesinde TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’nden emekli olan Adnan Gümüş, bir arkadaşıyla bu hatıra kareyi çekmiş. O dönemler sınavla eleman alan EML’de okumak bir ayrıcalıktı.

MUHTEŞEM 11

60 Yıllık Batman Petrolspor’da kimler geldi, kimler geçti. ‘Futbolcu fabrikası’ unvanını alan Kırmızı-Beyazlı ekip, bir zamanlar maçlarını Siirt’te oynuyordu. ‘TPAO’ yazılı formayla müsabakalara çıkan Petrol’ün başarılı futbolcularından Orhan Kapucu ile Çetin İnsel, 1980’li yılların başında Milli Takıma kadar yükselmişti. O muhteşem 11’in Siirt’teki bir maç öncesinde çektiği hatıra kare. (Ayaktakiler): “Kaleci Mithat, Orhan, Feridun, Veysi, merhum Halil Türe ve Elazığlı Şemsi. (Oturanlar): İsmail Baysal, İkram, Çetin, Çiriviri Mahfuz ve Hidayet Eren.”

PETROL, ALTINORDU’YU ELEMİŞTİ

1976-77 Sezonunda Batman Petrolspor, Türkiye kupası çeyrek finalde güçlü rakibiyle 1-1’lik skorla kalınca turu geçmişti. Petrol’ün o güçlü kadrosundaki futbolcular: “Merhum İlhan Telli (yönetici), Ceylan Ekinci, Mehmet Aksu, Halil Tüzer, Süleyman Gönülaçar, Arif Yavuz, kaleci Mehmet Fırat, Feridun Yeni, kaleci Mithat Atalay, Antrenör merhum Muzaffer Koyuncu, Teknik Direktör merhum Nihat Toğaç. (Oturanlar): Hoşhoş Emin Sevmiş, Şemsi Çelik, Abdulkadir Gayretli, Nihat Tan, Mehmet Çetinkaya, Ylımaz Gönülaçar ve Hidayet Eren.”

Editör: TE Bilişim