Barış Arslan

*Batman’ı var eden TPAO’nun Site Mahallesi’nde bir dönemler gece bekçileri vardı. Bir zamanlar geç saatlere kadar Site’de görev yapan bekçiler, şehrin en gözde mahallede kuş uçurtmazlardı. Petrol şehrinden Bursa ve diğer büyük şehirlerin yolunu tutan başarılı futbolcu İhsan Kavak’ın hayat serüveni ise bambaşka...

TPAO SİTE’SİNİN BEKÇİLERİYDİLER

Bir dönemler Başkent’in modern semtini andıran TPAO Batman Bölge Müdürlüğünün bulunduğu Site Mahallesi’nde gece bekçileri vardı. Yüzme havuz, çay bahçeleri, sinema ve restaurant gibi dinlenme tesislerinin yanı sıra modern mahallenin güvenliği bekçilerden sorulurdu. 1970’li yıllara kadar bekçiler Site’de gece bekçileri görev yapardı. Daha sonra o bekçiler, özel güvenlik elemanı bünyesinde alınmıştı. Yıl 1970. Aslen Midyatlı olan ve ‘Yusuf Latto’ lakaplı Yusuf Aslan, bir yaz mevsiminde dönemin Siteli gençleriyle çektiği bu hatıra kare o yılların bekçilerinin görevine kadar bağlı olduğunu gösteriyor. Bekçi Aslan, bir süre önce hakkın rahmetine kavuştu. O karedeki gençler ise şimdilerde 60 yaşın üstünde.

NEREDE O HALAYLI DÜĞÜNLER

Salonların olmadığı 80’li yıllarda düğün törenleri, mahalle aralarındaki boş alanlarda yapılırdı. Yıl 1989. Batman’ın bir kenar mahallesinde o dönemin yaşlıların da aralarında bulunduğu saran bir kare. Beşiri-Reşkotan bölgesinden Ferhan Karabulut’un da aralarında yer aldığı orta yaş kesimi halay çekerken, objektiflere böyle yansımıştı.

 MİLLİ TAKIMA KADAR YÜKSELDİ

Gençliğinde Batman Petrolspor’da yetişen İhsan Kavak, büyük takımların yanı sıra Milli Takımda bile forma giydi. 5 Sezon Bursa, 5 sezon Ankaragücü, dört sezon da Gençlerbirliği’nde forma giyen Kavak, 1973-74 sezonunda 5 kupa alan Fenerbahçe’de de top koşturdu. Büyük takımlarda defansın bel kemiği olan Kavak, babasının vasiyeti üzerine bir sezon da Diyarbakırspor’da oynadı. 40 kez Ümit ve Milli takımda da ter döken İhsan Kavak, kaptanlığını yaptığı Bursa’da iki kez yılın futbolcusu seçildi. Avrupa’dan transfer teklifi alan Kavak, Hürriyet, Milliyet, Sabah ve Fotospor’da da köşe yazarlığı yaptı. TRT ve A Spor kanallarında spor yorumculuğu yapan İshan Kavak, eski Devlet Bakanı Şükrü Erdem’in danışmanlığını da sürdürdü. Merhum babası Abdurrahman Kavak, iki dönem Siirt senatörlüğünü yaptı. Başarılı futbolcu Kavak, merhum babasının dört vasiyetinden üçünü yerine getirdi. Kavak, sonuncusunu da bölgede bir yatırım projesini de hayata geçireceğini söylüyor.

BELEDİYE ALTYAPISI GÜÇLÜYDÜ

1986 Yılında kurulan Batman Belediyespor’un bir dönemler altyapısında yetişen sporcular parmakla gösteriliyordu. İşte 1995-96 futbol sezonunda Belediye’nin altyapısında yetişen Habip, Mehmet, Bekir ve Erhan’ın aralarında bulunduğu eski futbolculardan bir kare. Turuncu-Mavili ekibin bu futbolcuları 2. Lig’de de forma giymişti. Bu futbolcuların çoğu aktif futboldan uzaklaştı.

Editör: TE Bilişim