Barış Arslan

*Batman’da 30-35 yıl öncesinde etkinlikler dikkat çekiciydi. ‘Toprak Dede’ lakaplı Hayrettin Karaca, Batman’ın Akça (Tilmiz) köyündeki ilköğretim okulda öğrencilerle bir araya gelmişti. Karşıyaka Mahallesi’ndeki semt sahası da şimdilerde devasa parka dönüştü.  Yıllar öncesinin Batman’ından farklı kareler…

TOPRAK DEDE, AKÇA’DA KÖYLÜLERLE BİR ARADA

Yıl 1998. TEMA Vakfı Kurucusu ve ‘Toprak Dede’ lakaplı Hayrettin Karaca, ‘Türkiye çölleşmesin’ kampanyası kapsamında Batman’a konuk olmuştu. Kırmızı renkli tişörtüyle Akça köy ilkokulu bahçesinde köylülerle bir araya gelen Karaca’ya dönemin Tarım İl Müdürü Erdal Özel ile Fen Lisesi eski Müdürü Hasan Erdal’ın da aralarında bulunduğu bir grup yönetici eşlik etmişti. Okul Müdürü Veysi Ekmen, ‘Toprak Dede’ye, köylüleri tanıtırken objektiflerimize böyle yansımıştı.

“BATMAN, AHDE VEFALI BİR ŞEHİR”

Aslen Elazığ-Maden’li olan sanatçı İzzet Altınmeşe, 16 Mayıs 1990 tarihinde Batman’ın Cumhuriyet meydanında ‘İl’ konseri verdiğinde yer yerinden oynamıştı. Batman’da krallar gibi karşılanan sanatçı Altınmeşe, “Gençliğimin geçtiği Diyarbakır’daki karpuz festivallerine katılmak isterdim ama davet aldığım iller benim için önemli. Batman ahde vefalı bir şehir. İl şenliğinin davetine seve seve katıldım” dediğinde meydanda yer yerinden oynamıştı. İşte Altınmeşe’nin, 29 yıl önce halkı selamladığı tarihi meydandan bir kare.

SEMT SAHASI YEŞİL ALAN OLDU

Burası Batman’ın Karşıyaka ile Hürriyet Mahallesi ortasında daha önce ‘futbol sahası’ olarak yapılan ve kısa bir dönem de hayvan pazarı olarak kullanılan o alan, son yıllarda ‘yeşil alan’a dönüştürüldü. Eski Anadolu Lisesi karşısında eski semt sahası ile canlı hayvan pazarından 90 öncesinden bir manzara.

BATMAN’DAN SENAİ GEÇTİ

Batman’ın ‘yeşil’ sahalarından unutulmayan golcü Senai Kara geçmişti. 1988-89 Sezonunda Batman’a şampiyonluk getiren Belediyespor’un unutulmaz golcüsü Senai, Batmanlı futbolseverlerin gönlünde taht kurmuştu. İşte 16 Mayıs şehir stadında Batman Belediyespor-Tatvan maçında fileleri 3 kez sarsan tecrübeli golcü Senai, objektiflerimize böyle yansımıştı. Batmanlıların maçlarına özlem duyduğu o eski Belediyespor’un başarısı geride kaldı.

Editör: TE Bilişim