Barış Arslan

*29 Yıl öncesinde ‘İl’ olan Batman’da sorunların başını ‘İluh’ deresi çekiyordu. Şimdi de aynı sorun gündemde. Batman’ın ilk şehirler arası oto gar’ının dili olsa da ağırladığı yolcu sayısını anlatabilse. Batman’ın eski Baro Başkanlarından Sabih Ataç, etkinliklere renk katardı. Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, eski seçimlerin nabzını tutardı. İşte Batman’ın farklı fotoğrafları…

ALTINMEŞE’NİN GÖLGESİNDE SORUNLAR

Yıl 1990. Batman’ın ‘il’ şenliğine katılan ünlü sanatçı İzzet Altınmeşe, Cumhuriyet meydanında Batmanlıları tarihi günde coştururken, gölgesinde ise kentin ağırlıklı isteklerden oluşan sorunlar dikkat çekiyordu. Dev afişlere “İluh Deresi’ne çözüm”, “Fakülte istiyoruz”, “Batman-Diyarbakır yeni yolu yapılsın” yazılı pankartlar objektiflerimize böyle yansımıştı. Aradan geçen 29 yıl sürenin ardından  şehirde benzeri sorunlar duruyor. İluh deresi ıslahı duruyor. Batman Üniversite’ye kavuştu. Ancak Tıp Fakültesi beklentisi var. Şimdi Batman-Mardin mesafesini 65 kilometreye düşürecek yeni yolun yapılmasını bekliyor Batmanlılar.

ESKİ OTO GAR BÖYLEYDİ

Burası Batman’ın eski şehirler arası otogarı. 2004 Yılına kadar otobüs firmalarının hizmet verdiği o tarihi gar’ın yeri şimdilerde SGK hizmet binasına dönüştürüldü.  Bir dönemler konforlu Mercedes araçları Batmanlılarla buluşturan Siirt Batman Tur firmasının, eski oto gar’da tanıttığı o eski otobüsler objektiflerimize böyle yansımıştı.

BARO, ETKİNLİKLERİ KAÇIRMAZDI

Uzun süre Batman Barosu Başkanlığını yapan avukat Sabih Ataç, şehirdeki etkinlikleri kaçırmazdı. TPAO ve TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nin gelenekselleştirdiği yıldönümü etkinlerine katılan Avukat Ataç, petrol emekçilerini kutlardı. İşte TPAO’nun 31’inci kuruluş yıldönümünün yapıldığı eski ‘Beyaz Saray’ binasında Ataç’ın, bir TPAO emekçisine ödül verdiği anda bir kare.

1994 SEÇİM NABIZI

Yıl 1994. YDP’den Batman Belediye Başkan adayı olan Aydın Biçici, işyerinin olduğu Biçiciler pasajı girişindeki işyerini seçim lokaline dönüştürmüştü. Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş, yıllar öncesinden tüm partilerin lokallerini dolaşır, seçimin nabzını tutardı. Batman Çağdaş Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, o dönemlerde de tüm partilerin seçim çalışmalarını değerlendiriyordu. YDP’nin adayı Biçici, 25 yıl önce Arslan’a açıklama yaparken, o seçimden de bu kare arşivimizde kaldı.

Editör: TE Bilişim