Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

1955 Yılından beri petrol sektörünün hizmet verdiği Batman’da, Türkiye Petrolleri eski tesisleri bir dönemler devlet konaklama yeri gibiydi. 19 Mayıs bayramlarının kutlandığı 16 Mayıs şehir stadı renkli etkinliklere ev sahipliği yapardı. Eski Belediye binası ise konuklara dar geliyordu. İşte Batman’ın dününe dair farklı kareleri.

DEVLET KONUK EVİ GİBİYDİ

Burası TPAO eski 1 nolu misafirhanesi. Yıl 1978. Dönemin Bayındırlık Bakanı merhum Şerafettin Elçi ile birlikte Batman’a konuk olan TPAO tesislerinde böyle ağırlanmıştı. O dönemler giyim tarzı değişikti. İspanyol paça ile geniş yakalı gömlekler modaydı. Kristal Park tesislerinin olmadığı dönemlerde ‘1 nolu’ misafirhanenin bahçesi yaz mevsiminde dolup taşardı. İşte 42 yıl öncesinde ‘1 nolu’ misafirhanede ağırlanan konuklardan bir fotoğraf.

16 MAYIS STADINDA BAYRAM

Yakın bir tarihte ‘Millet Bahçesi’ projesinin uygulanacağı 16 Mayıs Şehir stadının dili olsa da ne resmi bayramlar ile müsabakalara ev sahipliği yaptı. 2000’li yılların başına kadar bayram etkinliklerinin yapıldığı yer; 16 Mayıs Şehir stadıydı. Stat etrafında bina sayısı ise iki elin parmak sayısı kadardı. Yıl 1994. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda bir okulun folklor ekibi objektiflerimize böyle yansımıştı.

ESKİ BELEDİYE SALONU BÖYLEYDİ

Batman Belediyesi eski binası, 2000 yılı öncesine kadar hizmetteydi. Kısa bir süre Batman Valiliği’nin de kaldığı o tarihi bina artık iş merkezine dönüştü. Yerel yönetimin 50 yıl süreyle kaldığı o tarihi bina şimdi yok. Eski Belediye binasının küçücük konferans salonu öğrencilere dar geliyordu. Batman Belediyesi’ne 1992 yılında yapılan yeni Belediye Sarayının açılışını ise Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal yapmıştı. Belediye sarayının yapımını ise müteahhit Musa Akar yapmıştı.

ESKİ YÖNETİCİLER BİR ARADA

Yıl 1987. Batman’ın ‘İlçe’ olduğu yıllar. Batman eski Kaymakamlarından ve sonrasında Şırnak ile Karaman Valiliklerinin yanı sıra OHAL Valiliğini de yapan merhum Aydın Arslan, TPAO Batman Bölge Müdürlüğü tesislerinde yöneticilerle bir araya gelmişti. Dönemin Ağır Ceza Reisi Hikmet Yardımcı, TPAO eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç, TÜPRAŞ Batman eski Rafineri Müdürü Cevat Kocaman, Batman eski Belediye Başkan Yardımcısı Abdulkadir Tatar, TPAO eski güvenlik amiri merhum Sadi Özbeden’in de aralarında bulunduğu yöneticiler, TPAO tesislerinde bu hatıra fotoğrafı çektirmişti.

Editör: TE Bilişim