Barış Arslan

*2000’li Yıllardan sonra çok katlı apartmanların yükseldiği semt Kültür mahallesiydi. Hızla göç alan Kültür’ün nüfusu bir anda 30 bine yükseldi. Dolum caddesi olarak bilinen eski ilçe otogarının bulunduğu güzergahın manzarası kasaba görüntüsünü andırıyordu. Engellilerin sorunlarına duyarlı olan eski iki muhtar ile Batman’ın futboluna katkı sunan iki önemli futbolcu şimdi aramızda yok. İşte Batman’da unutulmayan kareler…

18 YILDA BÜYÜK SEMT OLDU

Batman’ın en büyük mahallesi konumundaki Kültür’ün nüfusu 30 bini geçti. 18 bin 300 seçmene sahip Kültür semtinin temeli 2000’li yıllardan sonra atıldı. Fotoğraftaki kare; Güç halı saha tesislerinin bulunduğu cadde güzergahı. Modern apartman temellerinin yeni atıldığı dönemde Kültür mahallesinde ne cadde ne de sokak vardı. Yapılaşmanın hızla yayıldığı modern semt, son 18 yılda öyle bir gelişti ki, yıllar önce çektiğimiz o inşaat halindeki apartmanların kareleri Batman Çağdaş’ın arşivinde sarardı. İşte Güç spor tesislerinin bulunduğu güzergahın başındaki küçük parkın bulunduğu caddeden bir fotoğraf.

ESKİ ŞEHİRLER ARASI OTOGAR GİRİŞİ

Burası ilçe döneminde Batman’ın şehirlerarası otogar girişiydi. Şimdilerde SGK yeni hizmet binasının yapıldığı yer olan eski otogar çevresi hızla gelişti. Eski gar bitişiğindeki alan ilçe otogarı ile Belediye BASKİ tesislerine dönüştürüldü. İlçe döneminde toz bulutlarından geçilmeyen ve büyük bir kasaba girişinin görüntüsünü andıran eski otogar çevresi çok değişti. Dolum cadde ile birleşen o güzergahın 90’lı yıllar öncesinden manzarası böyleydi.

ENGELLİLERİ UNUTMAMIŞLARDI

Yıl 1994. Dönemin Gençlik ve Spor Müdürlüğü görevinin yanı sıra Kızılay Batman Şube Başkanlığını da yapan yönetici Hamit Kanağı idi. Batman’ın sevilen iki eski muhtarı Çarşı Mahalle Muhtarı ‘Şeho Merre’ lakaplı Şehmus Tunç ve Kısmet Mahalle Muhtarı İzzet Ay, engelli çocuklara Kanağı ile birlikte engelli aracı jestinde bulunmuştu. Bugün Dünya Engelliler günü. Tam 24 yıl önce Batman eski kapalı spor salonundaki engelli çocuklara araç dağıtan iki sempatik muhtar Tunç ve Ay, hayata veda ederken, o anlamlı etkinlikten de geride bu kare kaldı.

UNUTULMAYAN KADRO

1987-88 Futbol sezonu. Yer: Mardin şehir stadı. Stat zeminin toprak olduğu dönemlerdi. Batman Petrolspor hazırlık maçını o dönemlerde 2. Ligde mücadele eden komşu il’in güçlü ekibi Mardinspor’la yapmıştı. Kadrosunun tamamı Batmanlı futbolculardan oluşturan Kırmızı-beyazlılar, güçlü ekip Mardin’le kıran kırana oynadığı karşılaşmadan 2-2’lik skorla sahadan ayrılmıştı. Petrol’ün gollerini ise bir süre önce geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrılan Halil Türe kaydetmişti. Petrol’ün unutulmaz futbolcuları arasında yer alan Veysi Olgun da kalp krizinden yaşama veda etmişti. İşte Petrol’ün unutulmaz on birindeki başarılı futbolcular: “Soldan sağa (ayaktakiler) Tarık, merhum Halil, Ayhan, Ahmet, merhum Veysi, İlhan. Oturanlar: Cahit, Sedat, kaleci Zeki, Abdurrahman ve Nevzat.”

Editör: TE Bilişim