Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Bir zamanlar Türkiye Petrolleri’nin Raman ve Batı Raman dağlarındaki petrol kuyuları etrafında biriken atık ham petrol ateşe verilirdi. İtfaiye ekipleri o yangınları kontrol almakta zorlanırdı. Batman’ın eski Valilerinden ‘Dede’ lakaplı Develioğlu, salon sporlarını kaçırmazdı. Politikada da simalar değişti. İşte petrol şehrinin dününe dair birkaç karesi daha…

KUYULAR ALEVLER İÇİNDE KALIRDI

Türkiye’de petrolün bulunduğu ilk dağ konumundaki ‘Raman’ ve devamı olan Batı Raman’da yüzlerce petrol kuyusunun etrafındaki ham petrol atıkları, büyük ve küçük baş hayvanlar için tehlike oluştururdu. Petrol kuyularının etrafındaki ham petrol havuzlarına giren büyük baş hayvanların telef olmaması için ham petrol atıkları ateşe verilirdi. TP itfaiye ekipleri, tehlikeli olan o yangınları söndürmekte zorlanırdı. Daha çok 90’lı yıllarda yapılan bu ilkel uygulama artık geride kaldı. Batı Raman’da o ilkel manzaradan bir kare.

DEDE VALİ, SALON SPORLARINI SEVERDİ

‘Dede’ lakaplı Batman eski Valilerinden Necati Develioğlu, spor salonlarındaki müsabakaları ilgiyle izlerdi. Yıl 1998. Dönemin Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdulkadir Ekmen, TÜPRAŞ Batman Rafineri Müdürü Ümit Erdem ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ali Tarhan’ın aralarında bulundukları bir grup yöneticiyle Atatürk Kapalı spor salonunda üniteler arası basketbol turnuvasını izleyen Vali Develioğlu, objektiflerimize böyle yansımıştı.

CİNDORUK’UN BATMAN HATIRASI

Yıl 1997. Dönemin Demokratik Türkiye Partisi Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, Batman il teşkilatı binasının açılış törenindeydi. Halen CHP Batman İl Başkanlığını yürüten Hüseyin Yaşar, o dönemlerde DTP İl Başkanlığı görevini de üstlenmişti. Eski kurt politikacı Cindoruk, şimdi ki GAP otelinin ikinci katında eski il binasında ağırlanınca Hüseyin Yaşar’la birlikte objektiflerimize bu kare takılmıştı.

KIŞ BÖYLE GEÇERDİ

Batman Çağdaş Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Arif Arslan, bir zamanlar Batman Petrolspor deplasman maçlarını kaçırmazdı. 1992-93 futbol sezonunda Batman Petrolspor’un, Van DSİ maçı kış mevsimine denk düşmüştü. Tatvan-Van arasında yer yer 4-5 metreyi bulan o yollarda onlarca araç mahsur kalırdı. İşte Arslan’ın, Van deplasmanında yolda hatıra çektiği o karenin üzerinden tam 25 yıl geçti.

Editör: TE Bilişim