Barış Arslan

*Batman, 1990’da ‘İl’ olunca eski yöneticilerin bir bölümü vekaleten kurumların başındaydı. 2000 Yılında Batman Valiliği yapan İsa Parlak, ziyarette bulunduğu Bekirhan beldesinde, sonradan Batman Valisi olan eski Kozluk Kaymakamı Azmi Çelik’le, eski Belediye Başkanı merhum Yahya Demir’in konuğu olmuştu. İki eski Vali’nin arasında oturan Başkan Demir, şimdi aramızda yok. İşte belleklerde iz bırakan Batman’ın birkaç karesi daha.

İL’İN İLK YÖNETİCİLERİ

1990’da ‘İl’ olan Batman’da bazı ilçe yöneticileri de vekaleten bulundukları kamu kurumlarında kısa bir dönem idarecilik görevini sürdürmüştü. 16 Mayıs 1990 tarihinde resmen Türkiye’nin 72’inci İl’i olan Batman’da, dönemin yöneticileri Halk Eğitim Merkezi’nin yılsonu sergisinin sergilendiği Öğretmenevi binasında bir araya gelmişti. İşte o karedeki eski yöneticilerden bir kaçı; Gençlik ve Spor eski Müdürü Abdulkadir Ekmen, eski Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Ekinci, Batman’ın ilk Vali Yardımcısı merhum Mahmut Kılıçdoğan, Kültür-Turizm eski İl Müdür vekili Şehmus Kartal, Milli Müdür Yardımcısı Süleyman Manap ve HEM Müdürü Halil Eren.

2 VALİ ARASINDAKİ BAŞKAN ARAMIZDA YOK

Yıl 2000. Dönemin Batman Valisi İsa Parlak, Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesinde incelemelerde bulunmuştu. Kendisine eşlik eden dönemin Kozluk Kaymakamı Azmi Çelik ise Vali Ahmet Deniz’den önce Batman Valiliği görevini sürdürmüştü. Bekirhan beldesinin kurucu Belediye Başkanı Yahya Demir ise Batman’ın iki eski Valisini tam 18 yıl önce makamında ağırlamıştı. Eski Başkan Demir, sonrasında geçirdiği kalp krizi sonucu hakkın rahmetine kavuşmuştu. İşte o ziyarette geride kalan tek fotoğraf.

GEÇİTLERDE HEP AYNI MANZARA

Batman’ı ikiye bölen DDY rayları üzerindeki hemzemin geçit manzaraları yıllardır değişmedi. Araç sürücülerinin korkulu rüyası olan geçitlerden en tehlikesi Balpınar hemzemin geçidi idi. Yıl 1988. Dört kişinin yaşamını yitirdiği o korkunç kazadan geride bu kare kaldı. Minibüs içinde 4 yolcu hayatını kaybetmişti.

BİR ZAMANLAR PETROL EMEKÇİLERİ

Petrol-İş Sendikası Batman Şubesinin yıllar önce toplu-iş sözleşme görüşmeleri öncesinde hak arayışına yönelik davul-zurnalı eylemleri kentte günün konusu olurdu. Ünitelerini terk etmeyen dönemin petrol emekçilerinden bir kare. 1993 Yılında eski TED Koleji bitişiğinde makine ikmal müdürlüğü önünde eski işçilerin davul-zurna eşliğinde çektikleri halaydan manzara. Artık bu görüntüler TP’de bir anı kaldı.

Editör: TE Bilişim