Barış Arslan

*Batman’da iz bırakan doktorlardan biri de İzzettin Sütçü idi. Geçirdiği kalp krizi sonucu hayata erken veda eden Sütçü, sağlık taramalarına gönüllü katılırdı. Aydın Arslan Caddesi bir dönemler görünmez kazaların yaşandığı güzergahtı. Köy pazarı olan Alo Tevşo,1992’de kurulduğunda daha çok kümes hayvanların satıldığı yerdi. İşte şehrin dününe dair bir kesit daha.

UNUTULMAYAN HEKİM

Aslen Batmanlı olan Çocuk Doktoru merhum İzzettin Sütçü, bir zamanlar ağırlıklı olarak kenar mahallerde sürdürülen  sağlık taramalarına gönüllü olarak katılırdı. Adının şehir merkezindeki bir parkta yaşatıldığı Dr. Sütçü, 1993 yılında Batman’ın Karşıyaka mahallesindeki bir eğitim yuvasında dar gelirli ailelerin çocuklarını sağlık taramasından geçirirken, o an objektiflerimize böyle yansımıştı.

BU GÜZERGAH ÇOK DEĞİŞTİ

Burası eski Aydın Arslan Caddesi. Pınarbaşı ile Kültür mahallerini birbirinden ayıran bu güzergahta zaman zaman görünmez kazalar yaşanırdı. Refüjlerde beton direkler, güzergahı beton yığınına çevirmişti. Belediye’nin sık sık elden geçirdiği bu güzergah 2000’li yıllardan sonra değişime uğradı. İşte bir görünmez kaza sonrasına o eski Aydın Arslan caddesinden bir manzara.

KÖY PAZARI BÖYLE OLUŞMUŞTU

Yıl 1992. Burası şimdi ki ‘Alo Tevşo pazarı’ olarak bilinen köy pazarı. Daha çok kümes hayvanlarının bulunduğu eski köy pazarı çevresine sebze ve meyve ürün tezgahları da eklenince; köy pazarında esnaf sayısı 200’ü aştı. İşte köylülerin derme-çatma kulübelerden oluşturduğu köy pazarının 1992 yılındaki fotoğrafı.

2000’’DE BİLGİSAYARLA BULUŞMUŞLARDI

Yıl 2000. Dönemin Sosyal Hizmetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici, DSP Batman eski İl Başkanı Eşref Acet ve eski Vali Temel Koçaklar’ın da bulunduğu bir heyet, eski mobil tesislerine konuk olmuştu. Öğrenciler ilk kez eski eğitim yuvasında açılan bilgisayar bölümünde klavyenin tuşlarına dokunmuştu. Eski Bakan Gemici ve beraberindeki protokol, küçüklerin bilgisayarla tanışmasını böyle izlemişti.

Editör: TE Bilişim