Öyle bir değişti ki Batman

Barış Arslan

*Batman’ın ‘İlçe’ döneminde son Valisi; Siirt eski Valisi Atilla Koç’tu. Petrol şehrinin ilk Valisi ise Tuncer Perçinler’di. Cumhuriyet meydanındaki il şenliğinde eski 2 Valinin devir teslim töreninde Cumhurbaşkanı merhum Özal vardı. Hasankeyf’te ilk kazılardan sorumlu Prof. Dr. Oluş Arık’tı. Tarihi ilçe Dicle kıyısındaki çardaklar ise şimdilerde Kesmeköprü köyü çevresine kaydırıldı. İşte Batman ve Hasankeyf’in eski birkaç karesi.

DEVİR TESLİM TÖRENİ

Yıl 1990. Aynı yılın 16 Mayıs’ın da Türkiye’nin 72’nci ‘İl’ olan Batman’ın ‘il’ oluş töreni ise Ekim ayında yapılmıştı. Dönemin Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal da Cumhuriyet meydanındaki ‘il şenliğine’ katılmıştı. İl şenliği öncesinde sanatçılar İzzet Altınmeşe ve Huri Sapan, Batmanlılara unutulmaz bir konser vermişti. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın, konuşmasının ardından eski Vali ve Kültür Turizm Bakanlığı da yapan Atilla Koç, Batman ilinin sorumluluğunu ilk Vali Tuncer Perçinler’e devretmişti. İşte 2 Valinin devir-teslim töreninden geride kalan fotoğraf.

 İLK KAZIYI ARIK YAPMIŞTI

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te kurtarma kazılarına 1986 yılında Prof. Dr. Oluş Arık başlamıştı. 2002 Yılına kadar kazılardan sorumlu olan Prof. Dr. Arık, dönemin DSP’li Kültür ve Turizm Bakanı İstemihan Talay’a kazılarla ilgili bilgi vermişti. Şu günlerde taşları numaralandırılarak sökülen Sultan Süleyman Koç Minaresinin önündeki Bakan Talay’ın gezisinden geriye bu kare kaldı.

DİCLE’DE ESKİ ÇARDAKLAR

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te 90’lı yıllarda çardak furyası dikkat çekiciydi. Dicle Nehri kıyısında kurulan çardaklara yerli ve yabancı konuklar akın ederdi. Hasankeyf’te bazı tarihi eserlerin taşınmasıyla birlikte Dicle kıyısındaki su akışı da yer değiştirdi. İşte 2000’li yıllara kadar Hasankeyf’in kale dibinde akan nehir içindeki eski çardaklardan bir kare.

TED’İN İLK ORMANI

Batman TED Koleji ilk ormanı eski mezbahane bitişiğindeki alanda kurmuştu. Yıl 1999. Dönemin eski TED Koleji Müdürlerinden Şehmus İşcan, bir grup öğrenci ve velilerle Batman çayı yakınındaki alanda çam fidanlarını dikmişti. Aradan tam 19 yıl geçti. Bu ormanlık alan şimdilerde ilgisizlik yüzünden kaderine terk edildi.

Editör: TE Bilişim