Barış Arslan

*Batman’da eski bayram arifelerinde özellikle 16 ila Mehtap caddeleri güzergahında işportacı tezgahları dar gelirlilerin adresi olurdu. AVM sayıları artınca seyyar satıcılara da ilgi azaldı. Kurbanlıklar ise daha çok Batman’ın kenar mahallelerinde görücüye çıkardı. İşte o eski bayram arifelerinden bir kesit.

BAYRAM NABZI BU GÜZERGAHTA ATARDI
16. Caddenin girişi sayılan Çankaya pasajı çıkışında iki eski otel vardı. Biri Aydın Oteli, diğeri ise Nihat Oteldi. Bu iki konaklama merkezi de artık yok. Ramazan ve Kurban bayramları yaklaştı mı bu iki güzergah ana-baba gününe dönüşürdü. Seyyar satıcılar bayram arifelerinde yer kapma yarışına girerdi. Son yıllarda alışveriş merkezleri artınca o eski bayram alışverişlerinin nabzı da atmaz oldu. İşte 25 yıl öncesinde bir Kurban Bayramı arifesinde o seyyar işportacıların bulunduğu 16.cadde girişinde bir manzara.

ESKİ MUHTARLAR
Burası Batman Ziraat Odası. Hala Oda Başkanlığı görevini sürdüren Nizamettin Aydiş’in bir seçimi kazanmasının ardından çektirdiği hatıra fotoğrafta İluh’un eski mahalle muhtarı Osman Gönül şimdi hayatta değil. Muhtarlık görevini sürdüren bazı simalar eski Ziraat Odası’nda çektirdiği fotoğraftan bu kare geride kaldı.

KURBANLIKLAR BÖYLE SATILIRDI
Batman bir dönemler hayvancılığın merkeziydi. Çevre il ve ilçelerden de çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvanın getirildiği Batman’da hayvan pazarı olmayınca besiciler, kentin dört bir yanında kurbanlıkları görücüye çıkarırdı. İşte Batman Aydınkonak yolu üzerinde bir bayram arifesinde kurbanlıklarını görücüye çıkaran besicilerden bir kare.

TİRYAKİ’NİN HASANKEYF GÜNLERİ
Halen Ankara Altındağ Belediye Başkanlığını yapan Veysel Tiryaki, 1994-95 yılları arasında tarihi ilçe Hasankeyf Kaymakamıydı. Dönemin eski Valilerinden Salih Şarman’ın döneminde 2 yıl süre ile Hasankeyf’te Kaymakamlık yapan Tiryaki, turizme yönelik hazırladığı projelerle adından söz ettirmişti. İşte şimdi ki Başkan Tiryaki’nin, Hasankeyf Kaymakamlığı’nda görev yaparken  makamında objektifimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim