Barış Arslan

Batman, ‘Batman’ olalı böyle bir manzara görmedi. Yıl 1990. Batman’ın ‘İl’ töreninde o dönemler kalabalık kitlenin sığmadığı Cumhuriyet meydanındaki coşku seli belleklerde. 20-25 Yıl öncesindeki seçim kampanyaları bir başkaydı. İşte petrol şehrinin dününden farklı kareler…

ALAN BÖYLE COŞKU GÖRMEMİŞTİ
16 Mayıs 1990. Batman’ın ‘İl olma’ gününde Cumhuriyet meydanında düzenlenen konser ve şenlikten bir fotoğraf. Birkaç yıl sonra, petrol şehrinin unutulmayan ve anlamlı bir ‘gün’ü olarak bu kare kayıtlara girecektir. İnsan selinin oluştuğu o meydanda; dönemin petrol kuruluşları ile kamu kurumları Batman’ın ‘il olma’ gününde seferberlik ilan etmişti. Aradan 28 yıl geçse bile bu kare belleklerde iz bıraktı.

25 YIL ÖNCESİNİN SEÇİMLERİ
Yer; Cumhuriyet meydanı. O alanda toplanan kitle, 1996 yılında Milletvekilliğine DYP’den aday olan Faris Özdemir’in konuşmasını bekleyen seçmen objektiflere böyle yansımış. O kitlede şimdi aramızda olmayan Meydan mahalle eski esnaflarından merhum Erdoğan’ın da bulunduğu o seçmen profili de değişti. 25 Yıl öncesinin seçim propaganda çalışmaları da bir başkaydı. İşte eski seçimlerden bir manzara.

O MEYDANIN DİLİ OLSA DA
Batman Cumhuriyet meydanın dili olsa da ağırladığı siyasetçileri anlatsa. Merhum Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan, Turgut Özal ve Bülent Ecevit gibi liderlerin de konuşma yaptığı o meydan da iz bırakan liderlerden biri de Demokrat Parti Genel Başkanı Aydın Menderes’ti. 1994 ve 1996 yıllarında hem Batman Belediye Başkanlığı hem de Milletvekilliği seçiminde peş peşe aday olan Ekrem Direkçi, merhum Menderes’le birlikte meydanda kalabalığın karşısına çıkmıştı.

ESRARENGİZ FİGÜR!
Batman-Kozluk karayolu kenarındaki dere kıyısında; kendiliğinden yıllar önce oluşan kaya figürünün sırrı çözülemiyor. Doğanın farklı bir figür haline getirdiği kaya taş, 30 yıl öncesinden objektiflerimize böyle yansımıştı. O kayalık taş da bugün de aynı manzara hakim.

Editör: TE Bilişim