Barış Arslan

*Batman’da 20-30 yıl öncesinin seçimlerinde şehirdeki atmosfer görülmeye değerdi. Adaylar arasında tatlı rekabet vardı. Dönemin politikacıları, Oda ve STK’lara ziyaretler gerçekleştirirdi. Petrol kentinin olmazsa olmazı TPAO’nun yıldönümleri ise konuşulurdu. İşte şehrin dününden farklı kareler…

19 YIL ÖNCESİNİN SEÇİM MANZARALARI

1999’da Genel ve yerel seçimler bir arada yapılmıştı. O dönemlerde CHP Batman 1’inci sıra Milletvekili adayı Eşref Tarhan ile Batman Belediye Başkan adayı Sıddık Tekin’di. İki sima da o seçime renk katan isimlerdi. CHP’li Tarhan ve Terece, Cumhuriyet meydanında toplanan kitleye seslendiklerinde seçim otobüsünün üstü partililerle dolup taşmıştı. İşte Tarhan ile Terece’nin, 1999’deki seçim otobüsünün üzerinde tarihi alanda partililere konuştukları an.

EKMEN VE AĞAR…

Yıl 1994. Dönemin İnsan Hakları’ndan sorumlu Devlet Bakanı Adnan Ekmen, Batman eski Kahveciler Odası Başkanı merhum Davut Ağar’ı ziyaret ettiğinde objektiflerimize böyle yansımıştı. Nasıroğlu iş merkezindeki Kahveciler Odası’na giden eski politikacı Ekmen’i, Oda’da iz bırakan Başkan merhum Ağar karşılamıştı. Kahveciler Odası’nın emektar Başkanı Ağar, geçirdiği beyin kanaması sonucu aramızdan ayrıldı. Eski Bakan Ekmen ise bir süredir sağlık sorunları nedeniyle başkentten ayrılamıyor. İki eski dosttan geride kalan tek kare.

TPAO’DA İZ BIRAKAN GÜNLER

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nde ‘TPAO’nun yıldönümleri bir başka olurdu. Tarihi bina  ‘Beyaz saray’da düzenlenen yıldönümü etkinliklerine petrol emekçileri ile ünite müdürleri, eksiksiz katılırdı. Yıl 1989. Yer; TPAO eski beyaz saray binası. Dönemin ünite müdürlerinden Erol Dankı ve konuşma kürsüsündeki Mustafa Cangır’dan geride bu kare kaldı. TPAO’nun o eski yıl dönümleri, petrol kentinde günlerce konuşulurdu.

GAP, TEZEKLERDEN GEÇİT VERMİYORDU

Batman’ın şimdilerde modern semtine dönüşen GAP’tan 25 yıl öncesinin manzarası. Bir zamanlar besicilerin ağırlıklı olduğu mahalle, besi çiftliklerin yoğun olduğu bölgeydi. Her güzergahta bulunan besi çiftliklerinin önünde istiflenen tezek, son bahar mevsiminde ‘Kokar yakıt’ olarak satılıyordu. İşte 90’lı yıllarda GAP semtinden bir manzara. Şimdilerde o eski besici çiftliklerinin yerini modern yapılar aldı.

HASANKEYF’TE 30 YIL ÖNCE

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te çok şey değişti. Süleyman Koç minaresinin olduğu ‘külliye’ alanı 30 yıl önce şimdiden daha iyiydi. Taşınması gündemde olan Süleyman Koç minaresinin bulunduğu alanda 30 yıl önce incelemelerde bulunan üst düzey bürokratlar, tarihi dokuya hayran kalmıştı. İşte yıllar öncesinde Koç minaresi gölgesindeki külliye binasından bir kare.

Editör: TE Bilişim