Barış Arslan

*Dicle nehri kıyısındaki Yolgeçen han’ın dili olsa da ağırladığı konukları anlatabilse. Bakanların bile dinlendikleri o tarihi han, şimdi dolguyla dolduruldu. İşte handan geçen bakanlar… Pamuktan sonra tutan mısır ise üreticinin umudu oldu. Belleklerde iz bırakan kareler.

BAKAN GEMİCİ, YOL GEÇEN HAN’DA!

DSP’nin iktidar olduğu 2000’li yılların başında dönemin Bakanları konuk oldukları Batman’da, tarihi ilçe Hasankeyf’i görmeden petrol kentinden ayrılmıyordu. Dönemin Sosyal Hizmetlerden sorumlu Devlet Bakanı Hasan Gemici, eşiyle birlikte ağırlandığı Dicle nehri kıyısındaki Yolgeçen hanında dinlenirken böyle poz vermiştiler. İşte eski Bakan Gemici, tarihi han’ın şark köşesinde eşiyle birlikte çektirdiği hatıra bir kare.

O HAN NE BAKANLAR AĞIRLADI

1997-2002 Yılları arasında Kültür Bakanlığını yapan DSP’li İstemihan Talay, 1998 yılında konuk olduğu Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te Yol geçen hanı mağarasına hayran kalmıştı. Yaz mevsiminde geldiği Hasankeyf’te mağarada dolma yemeğine hayran kalan eski Bakan Talay’ın öve öve bitiremediği o Yol geçen hanı mağarasından geride bu kare kaldı. O mağara da dolgu yapılan mağaralar arasında yerini aldı.

MISIR ÇİFTÇİLERİN UMUDU!

Son 20 yılda pamuğun yerini bıraktığı mısır, Batman ovasında buğdaydan sonra tercih edilen ürün oldu. 2000 Yılında Batman Valiliğini İsa Parlak yaparken, büyük ilçe Kozluk’un Kaymakamı ise bir önceki Vali Azmi Çelik’ti. İşte Batman-Kozluk karayolu üzerindeki Samanyolu yakınında mısır tarlasından bir kare. Dönemin il yöneticileri, mısır hasat çalışmalarını yaparken objektiflerimize böyle yansımıştı.

CUMHURİYET CADDESİNDE BİR ANI

Yıl 2001. Dönemin Valisi İsa Parlak ve Batman eski Milletvekili Faris Özdemir, kol kola yürüyor. Onları izleyen tanıdık simalardan Bedrettin Demir, BATSO Başkan Yardımcısı Abdulcelil Demir ve eski İl Genel Meclis üyesi Hasan beyin bulunduğu karede, eski Valilik önündeki takıda ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ yazısı dikkat çekiyor. O, Cumhuriyet cadde güzergahı da çok değişti.

YÖNETİCİLER TARLA GÜNÜNDE

Batman Tarım İl teşkilatı, mısır hasadında tarla günü düzenlerdi. Yıl; 1999. Yer Kozluk ilçesine bağlı Samanyolu köyü. Tarlada ilk hasadı alan çiftçiler, il yöneticilerinden oluşan konuklara mısır ikramında bulunurdu. Dönemin Batman PTT Başmüdürü Tayyip Kırşan ile Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İzzet Çağrı, mısırı tadarken objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim