Barış Arslan

TP BEYAZ SARAYDA YILDÖNÜMÜ HATIRASI

Türkiye Petrolleri’nin kuruluş yıldönümü olan 10 Aralık’ta eski Beyaz Saray binasında hazırlıklar günler öncesinden yapılırdı. TP’de iz bırakan ve onlarca aşçı yetiştiren merhum Nezhet Ustabaşı ile bir dönemler TP’de çalışan Mehmet Nur Altundağ, 1981 yılında hazırladıkları yıldönümü pastası önünde.

EML LİSESİ ESKİ ÖĞRENCİLERİ!

Batman eski Endüstri Meslek Lisesi 1968 yılından beri petrol kentte eğitim veriyor. Şimdi ki ‘Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ olarak bilinen lisenin ikinci dönem mezunlarından TP emeklisi Niyazi Rende, ünlü sanatçı Tarık Akan’a benzerliğiyle de biliniyordu. EML binası önünde hatıra fotoğrafı çeken Rende, 1996 yılında Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü’nden emekli olduktan sonra İzmit-Yarımca’ya yerleşti.

TP’DE ÜNLÜ AŞÇILAR

Yıl 1980. Yaz mevsiminde Türkiye Petrolleri’nde bir dönemler çalışan yüzlerce personel her yaz mevsimi gelince, soluğu TP’ye ait Elazığ’ın Hazar gölü kıyısındaki Sivrice kampında alırdı. TP’nin ünlü aşçılarından merhum Nezhet Ustabaşı ve yardımcısı Hüseyin Deniz, aşçılarla birlikte TP’nin Sivrice kampında çektikleri hatıra kare.

PETROLCÜLERİN DİNLENME YERİYDİ

Türkiye Petrolleri Batman Bölge Müdürlüğü personeli, yaz döneminde Batman’ın 50 dereceye varan sıcaklardan kaçabilmek için Hazar gölünün yolunu tutardı. TP’deki her personel 15 gün süreyle Sivrice kampında tatil yapardı. Yıl 1984. Sivrice kampı şefi Sedat Özsümer ve merhum Nezhet Ustabaşı’nın çektikleri kareden geride kalan fotoğraf.

64 YILLIK MEHTAP SİNEMASI

Batman’daki esnaf odalarının ilk kurucu başkanlarından Necati Arıkan, petrol kentinde ilk sinema kurucularındandır. 1952 Yılında ilk sinemayı şimdi ki 1. Cadde de otopark alanı olarak kullanılan alanda kuran merhum Arıkan, büyük annesi Seyrani’nin adını sinemaya vermişti. Ardından 1954 yılında Aydınlıkevler ile Kısmet Mahallesi’nin kesiştiği yerde Mehtap’ı açan Arıkan, 1992 yılına kadar bu sinemanın açık tuttu. 1964 Yılında Raman, 1971 yılında da Gülistan caddesinde Saray’ı açan merhum Arıkan, Batman’daki sosyal etkinliklerde öncü isimdi. İşte 64 yıl süreyle Batman’da hizmet veren Mehtap sinemasından bir kare.

Editör: TE Bilişim