Barış Arslan

*Suçeken (Şıkefta) köyünde TPAO’nun su pompa istasyonu kurduğu tarih 1948’di. Dicle nehrinden 1800 rakımlı Raman’a su hattı çeken işçilerin giyim tarzı da Batman’ın yüz yıl öncesinin giyim geleneğini gözler önüne seriyor. İşte o çileli petrolcülerin çektikleri. Su hattı ile petrolcülerin Raman dağındaki yaşamından bir kesit kare.

POMPA İSTASYONU BÖYLE KURULMUŞTU

Burası Suçeken (Şıkefta) köyü yakınındaki TPAO’nun su pompası istasyonu. Yıl 1948. O dönemler Türkiye Petrolleri henüz kurulmamıştı.  MTA’nın petrol aramalarını yaptığı dönemde çevre köy ve mezralardaki köylüler yevmiye ile çalışırdı. MTA’nın pompa istasyon binasının temeli atan işçilerin kıyafetleri ise Botan bölgesindeki giysilerini andırıyordu. Şal-şepik tarzındaki kıyafetlerle çalışan o işçiler, Raman’a Dicle nehrinden suyu taşımak için günlerce mücadele vermişti.

RAMAN-9 YÜZ GÜLDÜRMÜŞTÜ

1947 Yılında Raman 8’de petrolün bulunmasıyla gözler yeni açılan Raman 9 kuyusuna çevrilmişti. Dönemin iz bırakan petrolcülerinden İshan Ruhi Berent, Abdurrahman Durukal, Dr. Muzaffer Baştaymaz ve soyadının yaşadığı Akyürek Mahallesinin mimarı Mithat Akyürek, Raman 9’da petrol bulununca adeta çifte bayram yaşamışlardı. Raman-9 üretim pompasını monte eden petrolcü ise Durukal’dı.

TOPOĞRAFLAR BÖYLE ÇALIŞIRDI

Petrolün dağı Raman’da dönemin topoğrafları ulaşım olmadığı dönemlerde büyük bir özveriyle görev yaparlardı. Yıl 1946. Topoğraf Asım Kartal, Raman dağında 17 nolu kuyunun yakınında petrol aramaları için takometrik aletinde çalışırken objektife böyle yansımıştı. O petrolcülerin izinde şimdi gidenlerin sayısı iki parmak sayısı kadar azaldı. Bu aletlerde şimdi tarih oldu. O eski aletlerin yerine elektronik cihazlar aldı. Son teknolojiyle donatılan cihazlar uydudan aldığı uyarıyla ölçü ve koordinatları belirliyor.

Editör: TE Bilişim