Barış Arslan

*Tüpraş Batman Rafinerisi özelleştirilmeden görkemli yıldönümleri kentte iz bırakırdı. Şimdi o etkinlikler unutuldu. Şehir değiştiği gibi eski düğünlerdeki gelenek-görenekler de tarih oldu. Şehrin hızla değiştiği Petrol kentinin düne dair karelerinden bir kesit daha.

BİR ZAMANLAR BATMAN LİSESİ

1972-73 Eğitim-öğretim yılında dönemin Batman Lisesi’ndeki öğrenciler başarıları kadar şıklıklarıyla da dikkat çekiyordu. Kimya öğretmenin de aralarında olduğu o dönemin öğrencilerinden bazı tanıdık simalar; Reşit Yeşil, Cemil Özgün, Muhasebeci Şehmus Bulut, bankacı Oktay Yıldırımer, Ferit Kerse, Veysi Akkurt ve isimleri hatırlanmayan o öğrencilerden bazıları hakkın rahmetine kavuştu. Bu öğrenciler aynı zamanda Batman Lisesi ilk mezunlarıydı.

BAHÇELİ EVLER YOK ARTIK

1960-70’li Yıllarda Batman’da apartman kültürü yoktu. Evlerin çoğu bahçeliydi. Komşu evleri bir birinden ayıran ihata duvarları da brikettendi.  Yarı taş, yarı kerpiçten olan eski evler; kışın sıcak yazın serindi. İşte 1970’li yıllarda Ziya Gökalp Mahallesi’nde bir evin bahçesinden hatıra bir kare. Tüpraş emeklisi Hayrullah  Bulut, konuk ettiği arkadaşı Ahmet Bozkurt hatıra kare çekerken, o eski evlerin bahçeleri de objektiflere böyle yansımıştı.

O ESKİ DÜĞÜN GELENEKLERİ DEĞİŞTİ

Bir zamanlar yeryüzünün en güzel düğünleri mahallelerde yapılan düğün merasimiydi. Evlerinin bahçeleri yanı sıra düğünlerin yapıldığı yerlere yakın cadde ve sokaklarda adeta düğün salonları andırırdı. Yıl 1980. Bahçelievler Mahallesinde renkli bir düğünün adresi Kenan Şen’in eviydi. Lotus tasarım sahibi Kenan Şen, 39 yıl önceki o yörenin geleneksel düğünde poz verirken, yanında yakın arkadaşları Aydın Orhan, Hacı İbrahim Şen ve diğer arkadaşları, o günün hatırasından geride bu kare kaldı. O düğünlerin yeri şimdi salonlar aldı.

TÜPRAŞ’TA YIL DÖNÜMLERİ BÖYLE KUTLANIRDI

Özelleştirilmeden önce Tüpraş Batman Rafinerisi’nde yıldönümleri renkli geçerdi. TÜPRAŞ Batman Rafinerisi’nde 14. yıl kutlamasından bir kare. Çoğu emekli olan Tüpraş eski çalışanlarından Bahri Tunç, Suat Çengel, Masum Sağdıç, Metin Demirhan, POAŞ eski Müdürü Yaşar Öğrü, Hayrullah Bulut, Medeni İnal, Şefik Yalçın, Fadıl Baskın, Suat Pekgöz ve Abdulkadir Genç, objektiflerimize böyle yansımıştı.

Editör: TE Bilişim