Ülke genelinde olduğu gibi kentimizde de son dönemlerde okuma kampanyaları devam etmektedir. Cehaletle, karanlıkla savaş ve daha aydınlık bir gelecek istiyorsak okuyacağız, okumalıyız…

Kampanyalar sadece teşvik amaçlı olmalıdır. Gösteriş veya başka amaçlar için değil, gerçekten iyi bir gelecek istiyorsak, okuyacağız.

Okumalıyız zira Rabbimizin ilk emri de bu olmuştur.

“Oku! Yaratan Rabbi’nin adıyla oku.” (Alak suresi 1. ayet)

Evet, Rabbimizin ilk emridir okumak.

‘Oku’ diye başlar, ama ‘Allah’ın adıyla okumaya’ vurgu ile devam eder…

Bir kaynakta Alak suresinin ilk ayetleri ile ilgili şöyle çok kısa bir yorum yapılmıştı: “Oku buyruğu, bütün insanlara çevrelerinde gelişen doğa olaylarının hangi yasalar ile kurallara bağlı olarak yürütüldüğünü öğrenmeleri için, yöneltilmiştir.”

Bu yoruma katılıyorum.

Kainatı, evreni, galaksileri yaratan Allah’ın adıyla okunmasının hikmeti ile ilgili bir başka yorum iki üç cümle ile şöyledir: “Kur'an'ın kastı rastgele bir ‘okuma’ değildir. Muhakkak yazılı bir kitabı okumak da değildir. İster bir kitabı okusun, ister her cümlesi ve her bir harfi sonsuz hikmetler ve manalar yüklü olan şu kâinat kitabını okusun ‘yaratan rabbinin adıyla’ okumaktır.”

Bu yorum da anlamlı, katılmamak elde değildir. Kur’ani Kerim her şeyi çok açık şekilde beyan etmiştir. ‘Oku’ diye başlayan Alak suresindeki şu ayet/yüce mesaja kulak vermek gerekir: “Oku! Kerim olan Rabbin sana bilmediğini kalem ile öğretti.”

Okumanın önemi ile ilgili uzun uzadıya yorumlar yapılabilir. Cehaletle mücadele için elimizdeki en büyük silahtır okumak…

Batman Valiliği uzun süre önce okuma kampanyalarına start vermişti. Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in öncülük ettiği kampanyanın sloganı, “Batman Her yerde Okuyor” şeklindeydi.

En büyük amaç resmi olarak toplumun bütün kesimlerine okuma alışkanlığı kazandırmak, eğitime de daha iyi bir nitelik kazandırmak olarak ifade edilmişti.

Toplum yararına her olumlu adımı desteklemeyi görev biliyorum. Sayın Valimizin de bir proje olarak başlattığı kampanya ile ilgili özellikle ailelere verdiği mesajın en önemli bölümünü bilginize sunarak değerlendirmeme devam etmek istiyorum: “Kitabımız Kuran-ı Kerim’in ilk ayeti oku diyor. Ama toplum olarak maalesef okumuyoruz. İsteğimiz ve arzumuz her kesin her yerde kitap okuyabileceğini göstermektir. Anne ve babalardan ricam, çocuklarımıza örnek olalım. Her akşam bir veya yarım saat televizyonu kapatarak, elimize kitabımızı alıp, çocuğumuzla beraber kitap okuyalım. Çünkü çocuklar büyüklerini örnek alıyor. Anne ve babada o alışkanlık yoksa çocuklar o alışkanlığı zor ediniyor. Buna ihtiyacımız var.”

Önemli bir ikaz. Gerçekten televizyon ve bilgisayarlar hayatımızda önemli yer tutuyor. Aydınlanmamıza vesile olduğu gibi, olumsuz yönleri de bulunuyor.

Çocukluğumda, gençliğimde aşırı şekilde kitap okuyan biriydim. Başka bir yazımda ifade ettiğim gibi yine de belirtmek isterim; Teksas, Zagor, Tomiks’ kitaplarını çok okuyan biriydim. Çocuklarımın o kitapları okumalarını hep istemişimdir. O kitaplar beni okumaya çok büyük oranda teşvik etti. Sonradan siyasi, dini her türlü kitapları okumaya başladım.

“OYUNCAK SİLAHINI GETİR, KİTABINI AL”

Değerli Okurlar, bu uzun girişi yapmamın esas nedeni ilimiz Merkez İMKB İlkokulu Müdürü Sayın Ekrem Başalak’ın başlattığı kampanyaya dikkat çekmekti. İMKB İlkokulunun kampanyasının, ülkedeki bütün kampanyalardan daha anlamlı olduğuna inanıyorum…

Müdür Başalak’ın başlattığı okumayı amaçlayan kampanyayı anlamlı hale getiren nedir diye soracaksınız. İMKB okulunun kampanya habere bakalım: “Batman merkez İMKB İlkokulu Müdürü Ekrem Başalak, öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ilginç bir kampanya başlattı. Okul Müdürü Başalak ‘Oyuncak Silahını Getir Kitabını Al’ kampanyası başlatarak, öğrencilere kitap okuma kültürünü kazandırmak istediğini belirtti.

İlkokul Müdürü Başalak; ‘İMKB İlkokulu olarak öğrencilerimizin okuma faaliyetlerini geliştirmek ve onlara en iyi dostlarımızın kitaplar olduğunu göstermek için oyuncak silahını getirene kitap hediye ediyoruz. Bu kampanyamızla çocuklarımız oyuncak silahlarla oynamak yerine kitap okuyup geleceğe daha parlak gözlerle bakacaklardır.’ dedi. Amaçlarının çocukları şiddetten uzak durmasını sağlamak ve oyuncak silahlardan arındırmak olduğunu söyleyen Okul Müdürü Başalak şunları söyledi: “Bölgenin durumu ortadadır. Kırıcı, şiddete yönelik oyuncakları toplamak istedik. Çocuklar da ilgi gösterdi. Ailelerden de çocukların psikolojini bozacak oyuncak alınması yerine kitap almalarını istedik. Kitabın bir eğlence olduğunu öğrencilere anlattık. Bu kampanyayı öğrenciler ilerdeki yaşlarında sorun yaşamasın, şiddete bulaşmasın diye başlattık. Öğrenciler bir günde 30 oyuncak silah getirdi. Biz de kitap verdik. Öğrenciler çok memnun. Okuma salonları yaptık. Oyuncak silahları toplayıp kıracağız.”

Vallahi bravo…

Hem okumaya teşvik, hem silah ve şiddete karşıtlık içeren çok güzel bir kampanya için gerçekten tebrikler…

Yıllar önce oyuncak silahlara karşı kampanyalara destek veren ve Batman’da bunun için etkinlik düzenleyenlerden biri olarak Sayın Ekrem Başalak’ı tebrik ediyorum.

Bu anlamlı kampanyanın kent genelinde yaygınlaştırılması için okullarımızı dayanışmaya davet ediyorum.

Valimiz bir yazılı beyan veya telefon zinciri emri ile bu anlamlı kampanyaya ciddi katkı sunabilir.

Okumaya teşvik ederken, kötü nesne olan silaha, oyuncaklar üzerinden mesaj vermek hayırlı bir çalışma olacaktır.

Tüm Batman’da on binlerce oyuncak silah toplanıp, özel bir törende yakılırsa, Türkiye geneline çok önemli bir mesaj verilmiş olunacaktır. Bunun için yaygın/ulusal medya ajansları davet edilirse, anlamlı bir mesaj olacaktır.

Okumaya evet, silahlara hayır…