Son günlerde Batman şehirlerarası otogarı üniversite öğrencilerinden geçilmiyor. Yeni öğretim yılı için üniversitelerine giden Batmanlı binlerce üniversite öğrencisi gerçeğini gözlemliyoruz.

Kentimizden yüksek tahsil denilen üniversiteye giden binlerce öğrencimizin olmasından elbette mutluluk duyuyorum. Sevindirici gelişmedir.

Batmanlı öğrencilerin ülkemizin en seçkin üniversitelerinde öğrenim görmeleri geleceğimiz adına umut vericidir. Çünkü geçmişte büyük sıkıntılar yaşamamızın en önemli nedeni üniversite tahsilini gören öğrencilerimizin sayısının azlığıydı…

Değerli okurlar, bizi onurlandıran, gururlandıran, umutlandıran üniversite öğrencilerimizin haleti ruhları hakkında ne kadar bilgi sahibiyiz?

Keşke bir aygıt olsaydı da, otogarda, hava alanında yüksek tahsil için kentimizden ayrılmaya giden öğrencilerimizin beyinlerindeki düşünceyi gösterebilseydi, okutabilseydi!..

Eminim ve kesinlikle biliyorum; yüzlerce Batmanlı üniversite öğrencisinin kafalarındaki en önemli düşünce ‘ekonomik durum’ ile ilgilidir…

Öğrencilerimiz, aylarca ailelerinden uzakta kalacaklar. Anne, baba, kardeş, memleket hasretinden çok, onları düşündüren şey, ekonomidir…

Yurtlarda yer bulamayan, kiralık evlerde kalacak öğrenciler, bir burs arayışındadırlar. Çünkü aileleri kendilerini okutmakta, ihtiyaçlarını karşılamakta ciddi sıkıntılar yaşıyor…

Öğrencilerimizin ruh dünyalarındaki çığlığı duyamıyoruz ne yazık ki…

Son günlerde sayısız gencin hayırseverlerin kapılarını çaldığını tahmin ediyorum. Bir örnek vereyim, kızını üniversitede okutan yoksul bir baba için ilgili şehirdeki Mazlumder şube Başkanı dostumu arayıp katkı talebinde bulundum.

Son bir örnek vereyim; geçen yıla kadar çocuklarına elinin emeğiyle bakan bir babanın bugün üniversitede öğrenim gören dört çocuğu var.

İstanbul’da geçirdiği ağır iş kazası nedeniyle aylardır yatağa mahkum oldu. Şimdilerde ise iki koltuk değneği ile yürüyebiliyor…

Maaşı yok, sigortası yok, koltuk değneği ile çalışamıyor…

Üniversite öğrenimi gören çocukları yaz aylarında ağır işlerde çalışıp, az da olsa para kazanmaya çalışıyorlar.

Sayılı aylarda ne kadar kazanabilirler ki?

Bir keresinde yardıma muhtaç bir dostum; “Üniversitede öğrenim gören kız çocuğum beni telefonla ararken, ‘Baba, sadece 30-40 TL gönderme imkanın var mı’ diye sormuştu. Erkek oğlum 100 TL isterken, kızlar daha vicdanlı, sıkıntımı bildiği için az para istiyor” diye konuşmuştu…

Onun bu konuşması ardından ben başka aleme gitmiş, yerime başka biri (ben) gelmişti. Gözyaşlarıma hakim olamamıştım. İşyerime gidip mesai arkadaşlarımla ortaklaşmış ve iki kız kardeşin banka hesabına 100’er TL göndermiştik…

Duyarlı bir meslektaşım da geçtiğimiz günlerde üniversite öğrencilerinin sıkıntılarına dikkat çeken çarpıcı bir yazı yazmıştı.

Her zaman ifade ettiğim gibi; hızla gelişen, büyüyen ve nüfus artışıyla dikkat çeken Batman, her yıl üniversitelere yüzlerce öğrenci kazandırmaktadır. Kentimizin ve toplumumuzun gelişimi için en çok üniversite öğrencilerine ihtiyacımız olduğuna inanıyorum.

Bu kenti güzel yarınlara taşıyacak yüksek tahsilli öğrenciler gerçeğini bizden başkaları da biliyor. O nedenle çeşitli provokasyonlar geliştirerek öğrencilerimizin okumalarını engellemeye çalışan bazı şer güçler gerçeğini de bilmenizi isterim.

Batmanlı üniversite öğrencilerini bekleyen en önemli sorun; geçinememe, ailelerine yük olmama sorunudur…

Yıllardır üniversite öğrencilerinin sıkıntılarını gözlemlemeye çalışıyorum. Kazandıkları okullarda bazı şer güçlerin sinsi oyunlarıyla karşılaşan Batmanlı öğrenciler gerçeğini gözlemliyorum. Ancak zorlu hayat mücadelesinde en önemli sorun geçinme-me sorunudur. Aileler ilk ve orta öğretimde bir şekilde çocuklarını okutabiliyorlar. Ancak üniversite kapıya dayandığında, aileler büyük bir karamsarlığa kapılıyorlar…

Çünkü öğrencilerin barınma ve geçinme sorunları baş gösteriyor. Kiralık tutacakları evler veya pansiyonlar için üniversite öğrencileri para bulmak zorundadır. Her ay yüklü bir masrafları olan öğrenciler gerçeği açıktır…

Üniversiteyi kazanan Batmanlı öğrenci öncelikle ‘burs’ aramaya başlar. Başbakanlık kredi ve bursu ihtiyaçlar için asla yeterli olmamaktadır. O nedenle acaba başka kimler öğrencilere burs veriyor diye bir araştırma faslı başlar…

Duyarlı bazı hayırseverler de olmasaydı, emin olun üniversiteyi kazandığı halde ekonomik nedenlerden dolayı yüzlerce öğrenci yüksek tahsile gitmeyecekti. Ekonomik nedenlerden dolayı üniversiteye gidemeyen öğrencilerin olduğunu belirteyim…

YİNE MALATYA ÖRNEĞİ…

Yıllardır üniversite öğrencilerimizin durumlarına dikkat çeker, öneriler sunarım. Her yeni gelen Valimize öneriler sunarken, Malatya örneğini veririm. Valimiz Sayın Ahmet Deniz’e de önerimi sunmak istiyorum.

Yukarıda sıkıntılardan kısaca söz ettim. Malatya ile ilgili özet bilgi vereyim. Yıllar önce basında yer alan habere göre Malatya Valiliği, belediye ve Malatyalı iş adamları tarafından 15 bin ihtiyaç sahibi üniversite öğrencisine burs sağlayacak 'Malatya Eğitim Bursu Platformu' oluşturuldu. Platformun ilk çalıştayı Malatya Anemon Otel'de yapıldı. Dönemin Valisi Ulvi Saran, çalıştayın açılışında, platformun devlet, yerel yönetim ve iş adamlarının işbirliği ile kurulan örnek bir girişim olduğunu söyledi. Vali Saran, “Malatya'nın önemli sorunlarından biri gerek Malatya merkezinde gerekse büyük şehirlerde ya da Türkiye'nin muhtelif yerlerindeki şehirlerde üniversitelerde okumakta olan öğrencilerimizin burs ihtiyaçlarının karşılanması sorunudur. 'Malatyalı burs almayan öğrenci kalmasın' sloganı ile yola çıktık. Burs ihtiyaçlarını yerinde ve zamanında tespit ederek hayırsever iş adamlarımızın, dernek ve vakıfların bir platformda buluşmalarını sağlamayı hedefliyoruz' dedi. Platformun Malatya Valiliğinin gözetim ve denetiminde oluşturulduğuna dikkati çeken Saran, 'Burs almak isteyen öğrenciler 'www.malatyaegitim.com' internet adresine bilgilerini girecek. Burs vermek isteyenler de bu sistemde kimlerin bulunduğunu görecekler. Muhataplar bir araya getirilecek” diye konuşmuştu.

Halkla iyi diyaloglar kuran Valimiz Sayın Ahmet Deniz’in, böyle bir platform için adım atması halinde, çabalarının karşılık bulacağına inanıyorum. Üniversite öğrencileri için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden hamle yaptığını duyduğum Vali Deniz, basın mensupları ve sivil toplum örgüt temsilcileri ile varlıklı kimi Batmanlıların davet edileceği toplantıyı düzenleyecek olursa, çok hayırlı bir hizmete imza atmış olacaktır. Batmanlı yoksul aile çocuğu üniversite öğrencilerinin çığlığının duyulması dileğimle.