Nüfusu dört yüz bini aşan kentimizin çok önemli sorunları çözüm bekliyor. Sorunların çözümü için herkese görevler düşüyor.

Elinde kalem olan ve günlük yazılar yazan biri olarak, hayatı zorlaştıran sıkıntıları kamuoyunun gündemine taşımaya çalışıyor, çözüm önerileri sunuyorum.

Bu kentin geleceği için atılan her olumlu adımı desteklemeyi, her hayırlı çalışmaya arka çıkmayı görev biliyorum.

Evet, kentimizin önemli sorunlarından birisi de ulaşımdan kaynaklıdır. Maalesef ulaşımda çok büyük sıkıntı yaşıyoruz.

Araç sahibi değilim. Buna rağmen trafikteki sıkıntıların farkındayım.

Hiç şüphesiz kent içi trafiğin en sıkıntılı olduğu yer Turgut Özal Bulvarı’dır.

Birinci ve ikinci etap çalışmalarına rağmen bu güzergahtaki trafik bazen kelimenin tam anlamıyla kilitleniyor…

Sadece bir ışıktan geçebilmek için bazen dakikalarca beklemek zorunda kalıyorsunuz. 5 veya 6 kez ışıklar yanmasına rağmen geçemiyorsunuz. Üçüncü etap çalışmaları başlayacak olursa, trafikteki tıkanma daha da artacaktır.

KARAYOLLARINA YAPICI ELEŞTİRİLER…

Batman kent içi trafiğini rahatlatmak için çeşitli adımlar atıldı. Ancak yetersizliği ortadadır.

Turgut Özal Bulvarı’nın yükünü hafifletecek çalışma henüz pratik bulmuş değildir. Yan sokaklar bulunmasına karşın mahalle arası diye sürücülerin ilgisini çekmiyor.

Karayollarının son yıllarda bazı olumlu çalışmalarına tanık olduk. Kent içi trafiğe soluk aldırabilecek bazı hamleleri oldu.

Bu köşede Karayollarını eleştiren pek çok yorum okumuşsunuzdur. Hangi kurum veya kuruluş toplumumuz yararına olumlu çalışmalar ve icraatlarda bulunursa desteklemeyi, takdir etmeyi de görev bilirim. Ama yapıcı eleştirilerden de asla kaçınmam…

Başka kentlere kıyasla Karayollarının, Batman’a yeterli hizmet vermediğine dair eleştirilerimin arkasındayım…

Yıllarca Batman-Hasankeyf karayoluna dikkat çektim. Antik kent karayolunun berbat durumu hakkında yaptığım eleştirilere bir cevap veremediler.

Hala antik kentimizin duble yola kavuşmamış olması Karayollarının ayıbı, bu kentin sahipsizliğinin bir göstergesidir…

Antik kent yolunun bir an önce duble/bölünmüş yola kavuşturulmasını bu kentin geleceği adına önemsiyorum. Bunu adeta bir hizmet göstergesi olarak değerlendirdiğimi belirteyim.

Yine Karayollarının pek çok kentin giriş ve çıkışlarında müthiş düzenlemeler yaptığını biliyorum. Geçmişteki yazılarımda örnekler de sunmuştum. O eleştirilerimin de arkasındayım.

Karayollarına yönelik yapıcı eleştirilerden hiç kaçınmadım. Misal olarak Batman-Diyarbakır arası karayolunun içler acısı haline defalarca dikkat çektim.

Diyarbakır’dan ötesindeki pek çok anayolların ‘beton asfaltla’ kaplı olduğuna ısrarla vurgu yaptım. Batman-Diyarbakır arasındaki yolun ise ‘mucurlu’ olmasını hep eleştirdim. Haksız olmadığımı biliyordum.

Yine başka kentlerin giriş ve çıkışlarında Karayolları tarafından yapılan ‘Köprülü Kavşaklar’ gerçeğine rağmen Batman’ın üvey evlat muamelesi gördüğünü söylediğimde de haklıydım. Daha yeni yeni Karayolları bu hizmetleri vermeye başladı…

Gültepe Köprülü Kavşağı’nın hizmete girmesiyle bu kent o çevrede rahat bir soluk almıştır. İnanın o köprülü kavşak(bat-çık) hizmete girmemiş olsaydı, araç trafiği saatlerce kilitlenecekti.

Batman Bölge Devlet Hastanesi ile Gültepe’nin okullar kavşağında trafik sorunu yaşanmıyorsa, o köprülü kavşak hizmeti sayesinde olmuştur. Kentimiz için gecikmiş bir hizmet olsa bile emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Karayollarının eski Devlet Hastanesi bitişiğinde hizmete açtığı köprülü kavşağı da çok olumlu bir hizmet olarak değerlendiriyorum. Kuyubaşı toplu konutlarına yakın çevre yolundaki köprülü kavşak da şu anda trafiği rahatlatıyor. O hizmeti de takdirle karşılıyorum.

Kentimizin dördüncü köprülü kavşak hizmeti ise Belde Mahallesinde veriliyor.

ALT GEÇİT GERÇEKTEN UNUTULDU MU?..

Diyarbakır yönünden gelen araçların çevre yolundan rahatlıkla geçme imkanlarını sağlayacak ve kent içi trafiğe de nefes aldıracak bu hizmeti de oldukça önemsiyorum.

Ancak köprülü kavşağın viyadük bölümü bitirilip hizmete açılırken, alt geçit çalışmasının yapılmadığını gözlemliyorum. Batman Çağdaş, ‘alt geçit unutuldu’ başlıklı haberle soruna dikkat çekti…

Buna rağmen hala köprü altından bir geçit sağlanmadığını görüyorum. O haberimize bakalım: “Batman Siirt çevre yolu olarak bilinen Türkiye Petrolleri güzergahındaki Şevket Başak köprülü kavşakta alt geçitte çalışmaların durması güzergah sakinlerinin tepkisine yol açıyor. Belde Mahalle Muhtarı Nuri Altun, üst geçidin tamamlandığını, ancak alt geçitte çalışmaların kod düşüklüğü nedeniyle durmasının güzergah sakinlerini zor durumda bıraktığını ifade etti. Köprülü kavşak bitişiğindeki yollarda trafik keşmekeşliğinin de yaşandığına dikkat çeken Muhtar Altun, sözlerini şöyle sürdürdü; “Köprülü kavşağın üst bölümü trafiğe açıldı diye sanki kavşakta çalışmalar bitmiş gibi bir hava var. Oysa köprülü kavşağın alt kısmında aylardır çalışmalar durmuş durumda. Mahkemelik olan bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. Her gün onlarca sürücü trafik keşmekeşliği yüzünden neredeyse kavgalara varacak tartışmalarla karşı karşıya kalıyor. Bir an önce köprülü kavşakta sorunun çözülmesini istiyoruz.”

Yine mahkemelik bir durumdan söz ediliyor. Batman ulaşımındaki en büyük sıkıntılardan birisi Batman-Diyarbakır arası Balpınar yakınlarından geçen çevre yoluyla ilgiliydi. Hala o yol hizmete açılamadı.

Benzer sıkıntı Buket Lahmacun denilen kavşakla ilgili. Sadece alt geçit düzenlemesi yapılacak olursa, kent trafiği rahat nefes alacak.

Kentimizin trafik sorununun masaya yatırılması ve çözümü için daha etkin çaba gösterilmesi, var olan tıkanıklıkların giderilmesi gerektiğine inanıyorum. Daha yaşanabilir bir Batman ve daha sorunsuz bir trafik hizmeti için duyarlılık dileğimle.