Batman ile Muş arasındaki mevcut karayolu bağlantısı Bitlis üzerinden gerçekleşiyor. Batman’dan hareket ederken, saatlerce yol aldıktan sonra ancak Muş’a ulaşabiliyorsunuz…

Yeni bir karayolu ile Sason üzerinden Muş’a ulaşmamız sağlanırsa, ulaşımda bir çığır açılmış olacak…

Yakın zamanda Valimiz Sayın Ahmet Deniz ile Milletvekilimiz Sayın Ataullah Hamidi’nin, Sason-Muş yolu için yaptıkları açıklamalar Sason ilçesinde önemli bir beklentiye neden olmuş.

İMZA KAMPANYALARI…

Vali ve Milletvekilimizin Sason-Muş karayolu için yaptıkları girişimin olumlu sonuçlar doğurması için sosyal medyada imza kampanyaları düzenleniyor…

“Planlanmakta olan Sason Muş karayolunun(bölgede ikamet eden halkın faydası icin), Derince-Çakırpınar köyleri üzerinden Mutkiye bağlı ikizler köyüne ve oradan da Hasköy ilçesine bağlanılmasını talep ediyoruz” şeklindeki imza kampanyaları benim de ilgimi çekti.

Bu konuda bir değerlendirme yaptığımda, Sason Belediye web sitesinde, ‘Sason Muş yolu yapılıyor’ başlığı altında Sason Belediye Başkanı Sayın Cuma Uçar’ın şu mesajını gördüm: “Uzunluğu 64 km olan Muş-Sason yolu, Karayolları Genel Müdürlüğü yol yapım programına alınmış olup, gerekli çalışmalara başlanılmıştır. Sason ilçemize ve bölgemize başta ulaşım olmak üzere ekonomik ve ticaret açısından da önemli katkılar sunacak olan bu yol projesinin kararının alınmasında emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız sayın Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız sayın Ahmet Arslan, Batman Valimiz sayın Ahmet Deniz, Batman Milletvekilimiz sayın Ataullah Hamidi ve emeği geçen herkese Sasonlu hemşerilerim adına sonsuz teşekkür eder ve şükranlarımı sunarım.” 

Güneydoğu’nun en yüksek dağı Mereto’nun gölgesindeki Sason’un tanıtımına o dağın adını alan köşemde önemli katkılar sunmuş, yıllar öncesinden bile bu yol için mücadele vermiş biri olarak bu konudaki olumlu gelişmelere seviniyorum.

Batman ile Muş’u, Sason ilçemiz üzerinden birbirine bağlayacak bir karayolu benim gibi pek çok duyarlı insanın hayalidir…

Hayal diyorum ama bu gerçekleşebilecek ve gerçekleşmesi gerektiğine inandığım bir düşüncedir…

Daha 90’lı yıllarda bu konuda yorumlar yapıyordum. Dönemin Sason Belediye Başkanlarından İrfan Arslan’ın da hayaliydi…

Yıllar önceki arşivimi tarama imkanım olmadı. Ancak 11 yıl önce kaleme aldığım bir yazıma ulaştım. O tarihte ilginç bir gelişme yaşanmış, iktidar partisine mensup dört Milletvekilimiz ile ilgili bir haber Sason’u gündeme taşımıştı…

Batman’ın dört iktidar Milletvekilinin ilçeye girişlerine izin veren Sasonlular, ilginç bir demokratik eylemle yollarını kesmiş ve 16 yıl boyunca devam eden ilçe karayolu için talepte bulunmuşlardı. O gelişme; ‘İktidarın dört Milletvekili Sason’da mahsur kaldı’ şeklinde haber olmuştu. 11 yıl önceki o gelişme üzerine yaptığım yorumdan bir derlemeyi bilginize sunmak istiyorum:

‘Geçen haftaya damgasını vuran en önemli gelişmelerden birisi, Sasonluların yol kesme eylemiydi. Demek ki bazı sorunlar insanları isyan noktasına getirebiliyor.

Sason’da da uzun yıllardır ilk kez bir toplu eylem gerçekleşiyor. Siyasi bir amaç için değil, temel bir hak olan ulaşım sorunları için tepkilerini ifade eden Sasonluların bu konuda geç bile kaldıklarına inanıyorum.

VEKİLLER MAHSUR!..

Evet, geçen haftaya damgasını vuran eylemde ilginç gelişme yaşandı. Batman’ın dört iktidar Milletvekilinin ilçeye girişlerine izin veren Sasonlular, çıkışta misafirlerine kötü bir sürpriz yapacaklardı!..

Doğrusunu söylemek gerekirse, fikir kimden çıkmışsa çıksın, tek kelimeyle muhteşemdi…

Batman yerel basını söz konusu haberi ilginç başlıklarla duyurdu. Milletvekillerinin mahsur kaldıklarına, hapis edildiklerine dair haberler son derece düşündürücüydü…

Milletvekillerinin başına ilk kez gelen bir olayda, acaba Sasonlu eylemciler haksız mıydı?

1990 yılında yapımına start verilen bir karayolu düşünün. Aradan 16 yıl geçmiş olmasına rağmen, 70-80 kilometrelik yol bitirilmiyor…

Siz olsanız isyan etmez misiniz?

Sasonlular üvey evlat mı acaba?

Vekilleri muhasara altına almaları kadar demokratik bir tepki olamazdı, onlar da bunu yaptılar. Seslerini duyurmalarının başka da çaresi yoktu.

O berbat yolla ilgili en ilginç benzetmeyi bir dönemlerin O. Hal Valisi sayın Ünal Erkan yapmış.

Su ve yoğurt yiyen bir vatandaşın Sason karayolunda yediklerinin ayran olacağına dair çarpıcı örneği veren sayın Erkan’ın kulakları çınlasın!..

Sason yolu hala bildiği ve bıraktığı gibi…

Sason’u hep güvenlik zihniyetiyle idare ettiler. Sonuç; bir ilçenin mahrumiyeti…

Sasonlu kadınlar yollarda düşük yapıyorlar…

O güzelim doğal manzarası ile Sason büyüleyici bir ilçe iken, sahipsizlikten kan ağlıyor…

Bir Sasonlu vatandaşın tepkisine çok hak verdim. Bolu Dağı tünelinin bitirildiğini, başka kentlerde çift otobanlı yolların yapıldığını, duble yolların kısa zamanda hizmete açıldığını ifade eden vatandaş, Sason karayolunun ise 16 yıldır sürmesinden dert yakınıyordu.

Sayın Milletvekillerimizin bu sürprizden kendilerine dersler çıkarması gerekiyor. Demek ki haksızlıklar insanlarımızı isyan noktasına getirebiliyor.

Bir gün hiç beklemedikleri tepkilerle karşılaşmalarının temel nedeni, yapılan haksızlıklardır. Sasonluların üvey evlat muamelesi gördüğü açıktır…

Yılan hikayesine dönen karayolları gerçeğinin artık görülmesi gerekiyor.

Sason karayolunun bitirilmesi halinde bu ilçenin makus talihi değişmeyecektir. Sason’un makus talihi, ancak Sason-Muş karayolunun hizmete açılmasıyla değişecektir. Daha önce de bu konuya dikkat çekmiştim. Sason-Muş karayolunun yapılması halinde Batman’ın doğu kapısı açılmış olacaktır.

İlimiz Milletvekilleri ve aslen Sasonlu olan AKP Diyarbakır Milletvekili sayın İhsan Arslan başta olmak üzere yetkililere daha önce buradan yaptığım çağrıda, Sason-Muş karayolunun önemine dikkat çekmiştim. Sason ilçemizin üvey evlat muamelesi görmesine tahammül edemiyorum. Halkımızın artık haklarını aramasını da memnuniyetle karşılıyorum. Umarım yaşananlardan dersler çıkarılır.’

Bu yorumu 11 yıl önce bu köşede yapmışım. O zaman ‘Batman’ın Doğu Kapısı’ ifadem yankı bulmuştu. O yazımdan epey sonra 16 yıldır gündemde olan ve bitirilemeyen Sason karayolu hizmete açıldı. Ancak aradan 11 yıl geçtikten sonra yine Sason-Muş karayolunu konuşuyor, imza kampanyaları düzenliyoruz. İktidar Milletvekilimiz, Valimiz, Sason Belediye Başkanımız, duyarlı halkımız onlarca köyün dünya ile bağlantısını sağlayacak, güzelim dağların her türlü bitkisine ulaşımımızı sağlayacak, en kaliteli bal, ceviz vs yemişlerini soframıza taşıyacak olan Sason-Muş karayolu için diretiyorsa, olumlu sonuç inşallah kaçınılmaz olacaktır. Bu yazımı da bir katkı olarak değerlendiriniz lütfen.