BU BELİRTİLERE DİKKAT

Diyabet hastalığının oluşma nedenleri ve belirtilerine ilişkin bilgi veren Dr. Fadıl Edebali: “Diabetes mellitus, sıklıkla yalnızca diyabet olarak adlandırılır. Şeker metabolizmasının düzenlenmesinde rol oynayan hormonlardan en önemlisi pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonudur. Çok ve sık idrara çıkma, susama hissi ve sıvı alımındaki aşırı artış ve iştah artışı diyabetin üç klasik belirtisidir. Erken acıkma, açlıkla gelen titreme, görmenin bozulması, açıklanamayan kilo kayıpları ve yorgunluk” dedi.

“KESİN TEDAVİSİ YOK AMA…”
Diyabet hastalığının kesin bir tedavisi olmadığını da belirten Dr. Edebali, şöyle devam etti: “Diyabetin kesin bir tedavisi yoktur. İnsülinin iğnesi, insülin pompası ya da insülin kalemleri ile enjekte edilmesi Tip 1 diyabetin en temel tedavi yöntemidir. Tip 2 diyabet ise diyet, şeker düşürücü ilaçlar ve insülin tedavisi ya da bunları bir arada kullanmak. Eğer hastalık iyi kontrol edilmezse koma gibi akut komplikasyonlar gelişebilir. Hastalığın uzun sürede ortaya çıkan komplikasyonlarının başlıcalar ise; dolaşım sistemi hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, körlüğe sebep olabilen retina hasarı, çeşitli tiplerde sinir hasarları, yara iyileşmesini geciktiren sorunlar oluşur.”

“ADACIK NAKİLLERİ UMUT VERİCİ”
Tip 1 diyabetin başlıca tedavisinin insülin olduğunu da söyleyen Dr. Edebali: “Eğer insülin tedavisi olmazsa, sıklıkla diyabetik ketoasidoz durumu oluşur ve koma ile sonuçlanabilir. Diyabet tedavisinde kullanılan adacık nakli: Pankreası bütün olarak nakletmek yerine donörlerden izole edilen pankreas adacık hücrelerinin tip 1 diyabet hastalarının karaciğerlerine enjekte edilmesiyle yapılan adacık nakilleri de umut vericidir” diye konuştu. (Fikri Arslan)

Editör: TE Bilişim