**Canlı ekonomisi, zengin kültür dokusu ve baş döndürücü gelişmeyle Batman, Güneydoğu Anadolu’nun cazibe merkezlerinden. Batman’ın çevresini saran Raman dağları Türkiye’nin en zengin petrol yataklarını barındırıyor.

‘KARA ALTIN’IN BAŞKENTİ…

Batman’ın adı ‘Kara altın’ petrolle özdeşleşmiştir. Petrolün yuvası, kilometrelerce uzanan Raman sıra dağlarıdır. Binlerce kişinin ekmek kapısı olan bu mucize sıvının etrafında oluşan ekonominin kenti nasıl dönüştürdüğünü, kenti gezerken hayranlıkla izliyorsunuz. Petrol kenti için bu son derece önemli ve belirgin olsa da Batman petrolden çok daha fazlasına sahip. Öncelikle kentin bulunduğu topraklar binlerce yıldır tarihi birikimini barındırıyor. Orta Çağ’da Ticaret yollarının buluştuğu coğrafyaya yakınlığı, dönemin seyyah ve tarihçilerini kente çekmiş. Evliya Çelebi, Şerefhan-ı Bitlis’i ve Moltke gibi gezgin ve tarihçiler eserlerinde kente yer vermişler.

MEDLERDEN OSMANLI’YA

Güneydoğu Anadolu’nun kültürel renkliliği ve zenginliği diğer tüm kentlerde olduğu gibi Batman’da da hemen fark edilir. Kentin olanca canlılığıyla yaşayan kültüründe binlerce yıl boyunca onlarca uygarlığı bağrında yaşatmış olmasının payı büyük. Medler döneminde önemli bir yerleşim olan Batman ve havzası, büyük İskender’in azametli ordusunun geçişine şahit olmuş. Tarih boyunca Persler, Romalılar, Sasani ve Bizans imparatorluklarının hakimiyetlerine giren şehir, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer dönemlerinde İyad bin Ganem ve Halit bin Velid tarafından İslam topraklarına katılmış. Artuklular, Eyyübiler, Moğollar, İlhanlılar, Celayirlirler, Karakoyunlu, Akkoyunlu ve Safevilerin devletleri, bu coğrafyanın kültürüne katkı vermişler. Kent Osmanlı sınırlarına ise Yavuz Sultan Selim’in Doğu seferlerinde değerli alim İdris-i Bitlis’inin girişimleriyle dahil olmuş.

DİCLE NEHRİ’NİN YOLDAŞI…

Diyarbakır’da başladığı yolculuğunu Basra körfezinde kavuştuğu okyanus sularında nihayete erdiren Dicle nehri, Batman’dan geçer. Adı efsanelere konu olan Dicle’yi besler Batman. Kulp, Sason ve Zore çayları Batman çayını, Pisiyar çayı ve irili-ufaklı dereler Garzan çayını oluştururlar. Ardından bu iki çay, Batman’dan Dicle ile birleşir. Batman çayı boyunca sıralanan yaklaşık 4 bin civarındaki mağara suyun toprakla ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir tabiat güzelliği. Gereken her birini tek tek keşfetmek isteyeceksiniz. Suyun bolluğu Mezopotamya’nın bereketli topraklarını cömertçe sular burada. Su pamuk olur, mısır olur ve altın teriyle birleşip kazanç olur.

İLÇELERİ KEŞFEDİN

Batman kent merkezi modern dokusuyla kent konforuna yönelik tüm talepleri fazlasıyla karşılayan bir alt yapıya sahip. Bununla birlikte tarih ve kültür turizminin en önemli gelirlerine ulaşmak istiyorsanız kente bağlı ilçeler sizi bekliyor. Kadim tarihiyle Sason, Batman’ın önde gelen kültür merkezlerinden. Bizans döneminde inşa edilen Beski ve Bozukan kaleleri, Kozluk’taki Hızır Bey ve İbrahim bey camileriyle Kandil kalesi, Gercüş Kantar mevkiindeki kaya resimleri, Beşiri’de Memikan köprüsü ve Kıra dağındaki Mor Kiryakus manastırı Batman’ın çevresinde bulunan kültür mirasının başlıca örnekleri. Kozluk ve Sason’daki höyüklerde yürütülen arkeolojik çalışmalar ise kentin tarihini M.Ö 10 bin yıllarına kadar götüren somut veriler sağlıyor. Batman’ın ilçeleri arasında kuşkusuz Hasankeyf’in yeri bir başka.

MASAL ŞEHİR HASANKEYF

Hasankeyf’in büyüleyici atmosferini kelimelerle anlatmak zor. Dicle nehrini oldukça keskin, dik bir açıyla inen yüksek vadi duvarların zirvesinde, zamana meydan okuyan yapılarıyla Hasankeyf’te adeta bir zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz. En verimli çağın Artuklu ve Eyyübi döneminde yaşayan Hasankeyf, bu uygarlıkların izleriyle dolu. Artuklu sarayı, Eyyübi camileri, medreseleri ve özgün mimari dokusu ile kendinizi geçmişte başlayan ama hala devam eden masalsı bir dünyanın içinde buluyorsunuz. Hasankeyf’in zirvelerinden Raman dağlarının siluetini, Dicle’nin ağır ağır akışını ve gün batımını izlemek ise tarifsiz bir keyif. Yıkık ama vakur Artuklu köprüsü, Hasankeyf’in görkemli günlerinin ve yetiştirdiği birbirinden değerli bilgilerin sessiz tanığı… Ana ören yerinin dışında Hasankeyf mağaraları ve ünlü Yolgeçen hanı görebileceğiniz yerlerden. Hasankeyf’in hakkını vererek gezdikten sonra yöresel hediyelik ürünler satan dükkanlarda alış-veriş yapıp Dicle kenarındaki çardaklarda lezzetli bir yemek molası vermeyi ihmal etmeyin.

ALTERNATİF TURİZM

Batman, sahip olduğu kültür mirası ile din ve inanç turizmin önemli merkezlerinden biri. Bununla birlikte kent havzasındaki akarsu ve çaylar bahar döneminde rafting ve su sporları için çok uygun. Raman, Mereto ve Aydınlık dağları ise dağ yürüyüşü, kaya tırmanışı gibi faaliyetlere uygun rotalarla dolu.

BATMAN LEZZETLERİ…

Güneydoğu Anadolu’ya has yemeklerin hemen hepsine Batman’da kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Kent genelindeki yeme içme mekanları temiz, yemekleri ise her daim taze ve leziz… Et yemeklerinin yanı sıra kurutulmuş sebzelerden yapılan sımaklı dolmalar, tandır ekmeği eşliğinde mutlaka denenmesi gereken tatlar arasında. Batman damağa hitap eden lezzetlerin ötesinde zengin kültürel birikimi, keşfedilecek onlarca rotası ve geçmişle güncel değerleri buluşturan yapısıyla mükemmel bir gezi ve tatil destinasyonu. 

Editör: TE Bilişim