** Dünyada petrol varil fiyatının 100’den 50 doların altına düşmesi petrol kuruluşlarını olumsuz etkiledi. TPAO, sondaj kuyu sayısını düşürme kararı aldı. BOTAŞ’a ait TPİC, 800 çalışanın sözleşmesini feshediyor. Aladdin Middle East şirketi de bölgede 10 sondaj kuyusunda çalışmaları durdurdu.

 

** Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik, Ankara’da Enerji Bakanlığı, TPAO ve TPIC arasında görüşmelerin devam ettiğini belirterek: “Gözümüz başkentten gelecek haberde. TPIC, 800 civarında işçiyi çıkartmak istiyordu. Petrol fiyatlarının düşmesi bahane oldu. Eylemlere hazırız” dedi.

 

PETROL SAHALARINDA EYLEM

Petrol varil fiyatının 100’den 50 dolara düşmesi, Batman’daki petrol sektörlerini de etkiledi. TPAO, TPIC ve Aladdin Middle East şirketlerinin işçi sayısını azaltmaya yönelik çalışması, Petrol-İş Sendikası Şubesini harekete geçirdi. Eylem hazırlığı içinde olduklarını söyleyen Petrol-İş Sendikası Batman Şube Başkanı Mustafa Tekik: “Petrol varil fiyatının 100 dolardan 50’ye düşmesi tüm hesapları alt üst etti. Yerli petrole darbe vuruldu. 3-4 Aylığına da olsa petroldeki düşüş, petrol emekçilerinin yaşamını alt üst edecek. Türkiye ithal ettiği petrolün bir bölümünü Irak’ın Kürdistan bölgesinden 30-40 dolara aldığı için sondaj kuyu sayısını 100’den 30’un altına düşürmek istiyor. ‘Sondaj yapacağıma kayıt dışı ve yasadışı yollardan petrol alırım’ hesabı yapılıyor” diye konuştu.

 

15 BİN AİLE PETROLDEN GEÇİNİYOR

Batman’da petrol sektöründe 15 bin ailenin geçindiğini ifade eden Şube Başkanı Tekik, şöyle devam etti: “Geçen yıl BOTAŞ’a bağlanan TPIC ile TPAO arasında düşmanca birbirine yaklaşım var. TPIC’te çalışan 800 işçiden 600’ü üyemiz. Bu çalışanların işten çıkarılmaması için TPAO’ya öneride bulunduk. TPAO, TPIC’ten sondaj kulelerini geri istiyor ama bu kulelerde çalışan TPIC işçilerinin kadroya geçirilmesini istiyoruz. Batı Raman’da işçiler kulenin haklı olarak TPAO’a verilmesini engelledi. 200 Civarında da geçici işçinin TPAO’dan çıkarılmak istenilmesine karşı mücadelemiz sürüyor. Gözümüz, kulağımız Ankara’da. Çalışanların emeği söz konusu. Kimse ekmeksiz kalmamalı. Sokağa çıkıp eylem yapacağız.”

 

TPAO’DA SONDAJ DURDU
TPAO Batman Bölge Müdürlüğü, sondaj sahalarında çalışan ünitelere yazı gönderdi. 31 Aralık 2014 tarihine kadar bazı sahalardaki sondaj kuyularına vardiya ve servis araçlarının gönderilmeyeceğine dair genelge yayınlandı. Genelge şöyle: “Personellerin konakladığı otelleri en geç 01.01.2015 öğle 12.00 itibariyle ayrılması gerekiyor. Restaurantlarda 31.12.2014 gece 24.00’e kadar yemek yenilebilecek. Petrol kulelerinde sürücüsüz araçlar 01.01.2015 tarihinde teslim edilecek. Servis araçları 01.01.2015 tarihinde kulelere gitmeyecek. Personeller eve dönüş biletlerini en geç 31.12.2014 tarihinde alacak.”

Editör: TE Bilişim