** 12 Mayıs’ta Türkiye'de ilk kez uygulanan yöntemle bütün olarak 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine taşınan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin yerleştirilme işlemi 6 dakikada tamamlandı.

6 DAKİKALIK İŞLEMİ BAKANLAR İZLEDİ
Batman’ın Hasankeyf ilçesinde, baraj gölü altında kalacağı için 2 kilometre uzaklıktaki yeni yerine özel hazırlanan platformla taşınan Zeynel Bey Türbesi, dün saat 14.00’te başlayan ve 6 dakika süren bir işlemle yeni yerine yerleştirildi. Ankara'da bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın da canlı olarak izlediği indirme işlemi sonrası, görevliler birbirine sarılarak kutlama yaptı.

VALİ DENİZ: “GURURLUYUZ”
Türbenin yeni yerine yerleştirme çalışmalarını Vali Ahmet Deniz, DSİ Genel Müdür Murat Acu, Hasankeyf Kaymakamı Bülent Baygüven, Diyarbakır ve Ilısu Baraj yapım çalışmaları sorumluları ile bazı kamu kurum temsilcileri izledi. Türbenin bulunduğu alanda konuşan Vali Ahmet Deniz, yeni yerine taşınan türbenin 6 dakikalık işlemden sonra yeni yerine yerleştirildiğini belirterek: “Türbenin son yolculuğu yapıldı. Artuklu mimarisinin hakim olduğu bu alan ‘kültür adası’ olacak.Heyecanlıyız, gururluyuz. Önemli bir eseri yeni Hasankeyf yerleşim birimine taşıdık” dedi.

8 ESER DAHA TAŞINACAK
Vali Deniz, şöyle devam etti: “Türbenin ardından 8 eser daha taşınacak. İmam Abdullah Külliyesi ile Artuklu Hamamı yakın zamanda taşınacak. Zeynel bey türbesi 550 yaşında, 1100 ton ağırlığında. Önemli bir eseri yeni alanına taşımış olduk. Taşınma işlemlerinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hasankeyf gelecekte çok önemli bir turizm merkezi olacak.”

TÜRBEYE DENGE ALARMI
Şu ana kadar yerleştirilme çalışmalarının başarıyla sürdürüldüğünü anlatan mühendis Mesut Yılmaz ise türbenin taşıma ve yerleştirilmesinde her hangi bir sorunun yaşanmadığını söyledi. Türbenin Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntem ile taşınmasını sağlayan Türk ve Hollanda'lı firmanın, türbenin taşınması ve yerleştirilmesindeki denge unsurunu gözeten bir alarm cihazını türbeye taktığı belirtildi. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim