** Kuzey Irak’ın Kürt bölgesinden daha önce ayda ortalama 2000 kişinin sağlık tedavisi için geldiği Batman’da vize uygulamasının sınırda yapılmasını isteyen sağlık sektöründeki temsilciler harekete geçti.

**Gümrük ve Ticaret Bakanlığıyla görüşmelerinin sürdüğünü belirten Esnaf Odalar Birliği Başkanı Talat  Kara ve özel hastane yetkilileri; “Son aylarda firmalar aracılığıyla sağlık tedavisi için Batman’a gelenlerin sayısı yetersiz. Eski uygulamanın yeniden hayata geçirilmesini istiyoruz” dediler.

SINIRDA KAPI VİZESİ ŞART
Özel hastane sayısı ve sağlık sektöründeki yatırımlarıyla bölgede ‘sağlık turizm’inin merkezi olarak bilinen Batman, Kuzey Irak’ın Kürt bölgesinden eski hasta potansiyeliyle buluşmak için harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucu Erbil’de özel firmalar aracılığıyla Batman’a gelen tek-tük hastaların daha çok uçak yolculuğunu tercih ettiklerini belirten Medical Park Hastanesi Genel Müdürü Yavuz Selim Baş; “Girişimler sonucu bazı adımlar atıldı ama yeterli değil. Her şeyden önce sınırda kapı vizesinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Eski vize uygulaması olursa biz hastaları kapıdan bile almaya hazırız. Batman ekonomisi ciddi şekilde etkilendi. Sağlık sektöründe nereden bakarsanız bakın 70 Milyon TL’lik bir kayıp söz konusu” dedi.





“ESNAFIN BEKLENTİSİ VAR”
Hasta potansiyelinin özel hastanelere gelmesiyle birlikte Batman piyasasının canlanacağını ifade eden Esnaf Odalar Birliği Başkanı Talat Kara, şöyle konuştu; “Gerek Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, gerekse de Göç İdaresi yetkilileriyle görüşmelerimiz sürüyor. Sınırda kapı vizesinin yapılmasına yönelik düzenlemelerinin yapılmasını istiyoruz. Kuzey Irak’ın Kürt bölgesinden hasta potansiyeli Batman’a yönlendirildiğinde buradaki esnafın kazancı oluyordu. Bir yıldır piyasa durgun. Ayda ortalama 2000 hastanın tedavi gördüğü Batman’daki hastanelerde şimdi o potansiyel yok. Yeni düzenlemeler yapıldı ama yeterli değil. Sınırdaki kapı vizesinin yeniden hayata geçirilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor. Uçak biletleri nereden bakarsanız 500 doları buluyor. Bu nedenle bir çok hasta muayene olmak için Ankara ya da İstanbul’u tercih ediyor. Otellerin de ayrıca kaybı söz konusu.”
SAĞLIK’TA BATMAN TERCİH
Medical Park Hastanesi Genel Müdürü Baş, Kuzey Irak’ın Kürt bölgesindeki hastaların Batman’ı tercih etmelerinin nedenini şöyle anlattı; “Batman, bölge şartlarına göre sağlık sektöründe iyi seviyede ve avantajlı konumdadır. Kendi ülkelerinde düşük hizmet kalitesi söz konusu. Yine kendi ülkelerinde bekleme süreleri uzun zaman alıyor. Ayrıca kendi ülkelerinde formel ya da aracı kurumlar, sigorta şirketleri veya sağlık harcamalarını ödeyen kurumların prosedürleri nedeniyle getirdikleri sınırlamalar da bir etken. Yine kendi ülkelerinde tedavi protokolleri, ekipman ya da hizmetlerde yetersizlikler var. Irak halkının bilinçlenmesi, coğrafi yakınlık ve kişisel sebepler Batman’ı sağlıkta tercih eden önemli etkenlerdir.”

Editör: TE Bilişim