** Batman tarihi ilçesi Hasankeyf’teki Zeynelbey türbesinin yeni yerleşim birimine taşınması için DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığının açtığı ihaleye katılım olmadı.

 

** İhalenin iptal edildiğine dikkat çeken Batman Çevre Gönüllüler Derneği Başkanı Recep Kavuş: “Herkes iyi biliyor ki Zeynel Bey türbesi taşınamaz. Bu taşıma gerçekleşemez. Şayet böyle bir şeye kalkışırlarsa anında ellerinde yığılır ve yerle bir olur” dedi.

 

İHALE İPTAL EDİLDİ

DSİ Genel Müdürlüğü Barajlar ve HES Dairesi Başkanlığı’nın Çarşamba günü gerçekleştirdiği Zeynelbey türbesi taşıma işine katılım olmadı. İhaleye katılımın olmamasıyla taşıma işi askıya alındı. Hasankeyf’in yeni yerleşim birimine tarihi eserleri taşıma işinin ilk ayağı olan 650 yıllık Zeynelbey türbesinin taşıma işi için ihaleye teklif veren olmadı. İhalenin iptal olduğunu belirten Batman Çevre Gönüllüler Derneği Başkanı Recep Kavuş, tarihi dokuyu korumak için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Kavuş, şöyle devam etti: “Ilısu Barajı, büyük ölçüde tamamlanmış bulunuyor. Baraj gövdesi su tutmadan önce tarihi eser niteliğindeki yapıtların taşınması isteniyor. Özellikle Hasankeyf yerleşkesinde 50 kültürel miras eseri numaralandırılmış, baraj kapağı kapanmadan bu eserler yeni yerleşkeye taşınması düşünülüyor. İlk olarak Zeynelbey türbesini taşımayı düşünüyorlar, ancak yanılıyorlar.”

 

“ELLERİNDE YIĞILIR”
Zeynelbey türbesine dokundukları takdirde tarihi yapıtın ellerinde kalacağına da dikkat çeken Kavuş: “Hasankeyf’in taşınması teknik olarak mümkün değil, Türkiye’nin gerçekliğine baktığımızda mümkün değildir. Zeynelbey türbesi için açılan ihaleye talep çıkmadı. Çünkü herkes de biliyor ki Zeynelbey türbesi taşınamaz. Bu ülkede hastaların ya da yaralıların bir yerden farklı bir yere taşımasının tekniğini bile öğrenememiş, bir ağacı söküp başka bir yerde yaşatmayı öğrenememiş bir ülkedeyiz. Bu kapasitede olan bir ülke nasıl 10 bin yıllık tarihi mirasa sahip antik bir kenti nasıl farklı bir yere taşıyabilecek? Bu taşıma gerçekleşemez. Şayet böyle bir şeye kalkışırlarsa anında ellerinde yığılır ve yerle bir olur. Bir an önce Ilısu barajı yapımının durmasını istiyoruz ve su tutmasını kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu projenin durdurulması için geç kalınmadığını söylüyoruz.” 

Editör: TE Bilişim