Batman’da beş günde 25 trafo yandı

** Havaların eksilere düştüğü Batman’da elektrik trafoları yükü kaldıramıyor. Kentte günde ortalama 6 trafo, aşırı yüklenmeye dayanamayarak yanıyor. Son 5 günde tam 25 trafo, ısınmak için israf boyutunda elektrik harcanması nedeniyle yandı.

AŞIRI YÜK, BÜYÜK SORUN
Özelleşme sonrasında Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak ile ilçelerine elektrik dağıtım hizmeti veren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (Dicle EDAŞ), yöredeki elektrikli ısıtıcılar ile ısınma alışkanlığından vazgeçmeyenler ile başı dertte. Kayıt dışı elektrik kullanımının Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğu bahse konu illerde yer yıl tüketilen toplam 20 milyar kWH elektriğin yaklaşık 12 milyar kWH’si israf ediliyor. Bu nedenle yaz aylarında tarımsal sulama, kış aylarında da elektrik ile ısınma yüzünden yaşanan aşırı tüketime trafolar dayanmayarak bir bir yanıyor.

ARIZA EKİPLERİ ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR
Dicle EDAŞ dağıtım bölgesinde kar yağışı ve soğuklar ile birlikte elektrik tüketimi de son bir yılın en üst düzeyine çıktı. Elektrik ile ısınmadan kaynaklanan aşırı yüklenme nedeniyle başta trafo yanması olmak üzere sık sık arızalar yaşanıyor. Dicle EDAŞ ekipleri, 7/24 esasına göre çalışarak yaşanan arızalara müdahale ederken, trafo yanması veya diğer arızalar yüzünden istenmese de vatandaşlar elektriksiz kalabiliyor.

BATMAN’DA 5 GÜNDE 25 TRAFO YANDI
Isınmadan kaynaklı aşırı tüketimin yarattığı sonuçları Batman’da son 4 gün içerisinde yaşananlar açıkça ortaya koyuyor. Kent merkezinde son 5 gün içerisinde tam 25 trafo aşırı yüklenmeden dolayı yanarak, kullanılamaz hale geldi. Yine aynı sürede Batman’da 50 trafonun TMŞ’si (Termik Manyetik Şalter), 10 trafo panosu ve 2 binden fazla sigorta yandı.

“İSRAFA DİKKAT EDELİM” 
Dicle EDAŞ Batman İl Müdürü Faruk İşlek ise kışın yaşanabilecek sorunlar için hazırlıklı olduklarını, aşırı soğuk hava ve aşırı yüklenme ile israf nedeniyle arızalara müdahale konusunda bazı sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Batman’da son 9 yılda hiçbir kış ayında bu türlü bir tablo ile karşılaşılmadığını belirten İşlek: “Yılbaşından bu yana ekiplerimiz çok yoğun çalışıyor. 2 bin civarında arızamız oldu. 24 saat aralıksız ekiplerimiz eksi 20’lerde çalıştı ve halen çalışıyorlar. Aşırı yüklenme ve israf olunca işlerimiz daha da zorlaşıyor. Batman’da tüketilen enerji ekim ayında 101 milyon kWH iken, Kasım ayında 177, Aralık ayında ise 225 milyon kWH’ye çıktı. Dicle EDAŞ olarak içerisinden geçmekte olduğumuz bu zor dönemde vatandaşlarımızdan duyarlılık ve destek bekliyoruz. Elbirliğiyle bu kışı atlatacağımıza inanıyorum. Yapılacak yatırımlarla ve israf boyutundaki tüketimin azalması ile gelecek yıllarda bu sorunların yaşanmamasını ümit ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim