**İki yıl önce yaklaşık 6 milyon TL’ye mal olan İvme et entegre tesisinin kapısına kilit vurulunca kesiciler, getirdikleri küçükbaş hayvanları Belediye sarayı önünde kesti. Belediye Başkanvekili Serhat Temel; “Sorumluluk sadece alanımızda değil, diğer kurumlara da iş düşüyor” dedi.
**Belediye Başkan Yardımcıları ile BDP’li yöneticilerin araya girmesiyle kesiciler, kısa süreli eylemin ardından Belediye önünü terk etti. Tesisin kapanmasıyla işsiz kaldıklarını söyleyen kesiciler; “Şehir içinde kaçak et kesimi yapılınca üç kasap dışında kesim yapan kalmadı. Koca tesiste günde 50 hayvan kesimi yapılınca maaş alamaz duruma geldik” diye konuştular.


KESİCİLER, EYLEMDEYDİ
6 milyon TL’ye mal olan tesisin kapısına kilit vurulunca işsiz kalan 50’ye yakın kesici, Belediye önünde eylem yaptı. Kamyonete yükledikleri küçükbaş hayvanları Belediye sarayı önünde kesmeye çalışan kesiciler ile Zabıta arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Belediye Başkanvekili Serhat Temel, Belediye Başkan Yardımcıları Mustafa Tuğyıldız, Gülistan Akel ve BDP Merkez İlçe Başkanı Murat Gazioğlu ve BDP’li yöneticiler, kesicilerle görüşüp eylemin sonlanmasını istedi. Kent merkezinde kaçak kesim yüzünden tesiste günde 50 hayvan kesimi ile maaş alamaz hale geldiklerini söyleyen kesiciler; “Tesis de kapanınca ne yapacağımızı bilemiyoruz. Günde bin 500 büyük ve küçükbaş hayvan sağlıksız koşullarda kesiliyor ama modern bir tesiste ise yok denecek kadar kesim yapılınca maaş alamaz hale geldik” dediler.


6 MİLYON TL’LİK TESİSE YAZIK
Bir süre önce Batman Belediyesi’nce halk sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle hayvan kesimlerinin daha sağlıklı ve hijyenik bir ortamda gerçekleştirilmesi için İkiztepe (Gırbereşk) köyü yakınında 37 dönümlük bir alan üzerinde yaptığı modern kesimhanede Batmanlı kasapların kesim yapmaması üzerine kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalan modern mezbahanedeki kesiciler, dün sabah Belediye önünde eylem yaptı. Yaklaşık iki yıl önce 6 milyon liraya mal olan İvme Et ve Entegre tesislerine kasapların çoğunun kesim yapmaması gerekçesiyle kapanmayla karşı karşıya kalan tesis personeli, Belediye sarayı önünde küçükbaş hayvan kesimini yaptı. Tesis yönetim kurulu üyeleri açıklamalarında; “Bu tesisimizin bünyesinde kesimhane, canlı hayvan pazarı, 60 tonluk kantar, lokanta ve otel barındıran 6 milyon TL'ye mal olan Batman İvme Et Entegresi yönetim kurulunun aldığı kararla bugünden itibaren tesisi geçici olarak kapatma kararı aldık” denildi.
ŞEHİRDE KAÇAK ET KESİMİ VAR
Batman’da yemekhaneler, lokantalar ve AVM’lerde satışa sunulan etlerin ‘Kaçak et’ kesimi olduğunu belirten kesiciler, şöyle konuştular; “50 personel ile kesimhanede görev yapıyoruz. Batman’daki kasapların çoğunluğu etlerini sağlıksız koşullarda kesiyor. Yaklaşık 7-8 aydan bu yana kesim gerçekleşmediğinden dolayı maaşlarımızı alamıyoruz. Kaçak kesilen etler arasında hastalıklı, kimi zaman da hırsızlık malı küçük ve büyük baş hayvanlar kaçak olarak kesilip satılıyor. Tesiste kesim yapılamadığından ötürü bizler de maaşlarımızı alamıyoruz. Hırsızlık mı yapalım? Etli yemek yenildiğinde etlerin nereden, nasıl hangi koşullarda ve sağlıklı olup olmadığı biliniyor mu? Kaçak et kesimi devam ettiği sürece her gün Belediye önünde koyun kesimimizi sürdüreceğiz. Belediye Başkanvekili sayın Serhat Temel ile görüştüğümüzde bu konunun kendini ilgilendirmediğini söylüyor. Biz sesimizi kime duyuracağız?”
İTFAİYE TEMİZLİK YAPTI
Kamyonetle getirdikleri 10’a yakın küçükbaş hayvan kesimini yapan kesicilerin önüne geçemeyen Belediye Zabıta ekipleri, kesimin ardından itfaiye ekipleri ve bazı Belediye personeli, binanın önünü temizledi. Kesicilerle kısa süreli görüşen Belediye Başkanvekili Serhat Temel, daha önce de tesisin işlemesi için üzerlerine düşen yapmaya çalıştıklarını söyledi. Görevin sadece yerel yönetime ait olmadığını ifade eden Başkanvekili Temel; “Belediyemizin yer verdiği tesisin işlemesi için üzerimize düşeni yapıyoruz. Fakat sadece iş bizimle bitmiyor. Tarım teşkilatında kaçak et kesimi konusunda ciddi denetimler yapması gerekiyor. Batman’ın sorunları sadece mezbahaneden ibaret değil” dedi.



Editör: TE Bilişim