**Uzun süredir geride bıraktıkları topraklarına dönmek isteyen Avrupa’daki Ezidiler, ‘tersine dönüş’e sıcak bakıyor. Herkesten destek beklediklerini belirten Beşiri Kelhoklu Nedim Erkiş ve Salih Baran; “Dört yıldır hukuk mücadelesini veriyoruz. Artık davaların sonuçlanmasını dört gözle bekliyoruz” dediler.
“ENGELLERİ AŞMAK İSTİYORUZ”
30 ila 35 yıl önce geride bıraktıkları topraklarına dönmek isteyen Avrupa’daki Beşiri ve yöresindeki Ezidiler, bazı engelleri aşmak istiyor. Batman, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki köy ve mezralarına bazı çevrelerce el konulduğuna dikkat çeken Beşiri ilçesinin Kelhok (Kuşçukuru) köyünden yıllar önce Almanya’ya yerleşen Nedim Erkiş ve Salih Baran; “Köy ve mezralarımıza dönmemek için bize her türlü engeli çıkaranlar, topraklarımızı kendi adlarına geçirdi. Arazilerimizde yapmak istediğimiz konut başta olmak üzere bazı yatırım projelerimizin önüne set çektiler. Hukuki mücadelemiz sürüyor. Öyle veya böyle engelleri aşıp köylerimize dönmek istiyoruz” diye konuştular.
GÖZLER UĞURCA, KELHOK VE TEXERİ KÖYLERİNDE
Batman’ın Beşiri ilçesine bağlı Uğurca, Kelhok ve Texeri köylerinde adlarına kayıtlı tarlaları süremediklerini ifade eden Nedim Erkiş, Orhan Onat ve Salih Baran, şöyle konuştular; “Maalesef imzalanan bütün protokollere rağmen ne köylerimize dönemiyoruz ne de tarlalarımızı sürebiliyoruz. Ezidilere ait hemen her köy ve mezrada tapulu arazilerimiz olduğu halde ne ekebiliyoruz ne de koruyabiliyoruz. Arazilerimiz işgal altında. Delil ve kanıtlar elimizde olmasına rağmen topraklarımıza nedense kavuşamıyoruz.”
İNSAN HAKLARINDAN DESTEK İSTİYORLAR
Yörenin kanaat önderleri ile STK’lardan da işgal altındaki topraklarının kendilerine verilmesi için yardım isteyen Erkiş, Onat ve Baran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Arsalarımızın tapuları elimizde. Bir çok davayı kazandığımız  halde ne yazık ki topraklarımıza kavuşamıyoruz. İlgili merciler ile bazı kurumlar manzarayı izlemekle kalıyor. Adalet, hukuk ve demokrasinin işlemesini istiyoruz. Gerek yöredeki yerel yönetimler gerekse de iktidardaki partinin yanımızda olmasını dört gözle bekliyoruz. Çağrımız bu insanlık trajedesi ile tarihi olaylara sessiz kalınmamasıdır. Tüm Ezidi köylerin tekrar hak sahiplerine verilmesini istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim