** İHD Batman Şubesi, 389. ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eyleminde ilan edilen OHAL kararına dikkat çekti. 23 Yıl önce kayıplara karışan Aydın Ay’ın faillerinin bulunması istendi.

KAYIP AYDIN AY’I SORDULAR
İnsan Hakları Derneği Batman Şubesi’nin her Cumartesi gerçekleştirdiği ‘kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eylemini Gülistan caddesinde sürdürdü. Kayıp yakınları ile İHD yöneticilerinin katıldığı eylemde kayıp Aydın Ay’ın faillerinin bulunması istendi. Açıklamayı okuyan İHD Şube Sekreteri Avukat Devran Yıldız: “Kalbimizden, bedenimizden, ruhumuzdan kopartılarak kaybedilen ve bugünümüzü borçlu olduğumuz Kayıp insanlarımız bulununcaya ve failler yakalanıp cezalandırılıncaya dek bu eylem ve etkinliklerimiz devam edecektir. 90’lı yıllarda gözaltında zorla kaybettirilen, sokak ortasında faili meçhul cinayetlere kurban verdiğimiz canlarımızın akıbeti aydınlatılmadan bu ülkeye barış gelmeyecek ve bu ülke demokrasiyi yaşayamayacak. 21 Temmuz tarihi itibariyle Türkiye genelinde OHAL ilan edilmiş. Tüm demokratik uygulamalar askıya alınmıştır. Türkiye’nin OHAL pratiği 1980 darbesi sonrası yaşananlarla birlikte ortadadır” dedi.



“KALICI BARIŞ…”
İHD
Şube Sekreteri Avukat Devran Yıldız, şöyle devam etti: “Hiç kimsenin, iktidar hırsı ve elinde bulundurduğu derin güç mekanizmalarını kaybetme korkusu nedeniyle bu ülkeyi ve içinde yaşayan insanları karşı karşıya getirerek bir birine öldürtmeye hakkı yoktur. Biz İnsan Hakları Derneği olarak, kalıcı ve demokratik bir barış istiyoruz. Yaşam hakkının kutsal kabul edildiği ve işkence yasağına mutlak uyulduğu, İnsanların yargısız şekilde infaz edilmediği, - Düşüncesini ifade ettiği için insanların yargılanmadığı, - Çocukların onlarca yıl ceza almadığı, - Linç ve benzeri saldırıların olmadığı, - Siyasi partilerin kapatılmadığı, - Halkın iradesiyle seçilen Milletvekili ve Belediye Başkanının hapse atılmadığı, - Faili meçhul cinayetlerin, infaz ve kayıpların yaşanmadığı bir ülke istiyoruz.”

ANNE AY: “23 YIL GEÇTİ”
OHAL döneminin tanığı ve mağduru Cumartesi annesi, kayıp annesi Raziye Ay ise kayıp oğlu Aydın için şunları söyledi: “Aydın kaybolduğu sırada 19 Mayıs Mahallesi 21. Cadde 2100 sokak 24 no.lu evde ikamet ediyorduk. Evimizin geçimini inşaatlarda çalışarak sağlama çabası içindeydi. Evine ve ailesine bağlı, çevresine saygılı, çalışkan bir evladımızdı. 10 Temmuz 1993 günü saat 21.00 civarında eve gelirken evimize yakın bir yerde çevre komşularının anlattıklarına göre, sivil giyimli 4 kişi tarafından silah zoruyla kaçırıldığını öğrendik. O günden bu güne 23 koca yıl geçti, canım oğlum Aydın’dan ölü veya sağ bir haber alamadım. Yaşlı bir anne olarak 23 yıldır gözlerim yollarda, 23 yıldır gözyaşlarım dinmedi, 23 yıldır oğlum Aydın’ın halen yaşadığı ve bir gün eve geleceği umudunu hiç yitirmedim. Ancak gerçekler umulduğu gibi değil, 23 yıl acıyla yatıp kalktım, şimdi hiç olmazsa bir mezarım olsun diye çocuğumun kemiklerini istiyorum vatandaşlık bağı ile bağlı olduğumuz devletimizden. Hani Sayın Demirel diyordu ‘Dicle kenarında bir koyun dahi kaybolsa biz kendimizi sorumlu sayarız’ aradan 23 yıl geçti ne sorumlu var ne fail.”

Editör: TE Bilişim