**12 Bin yıllık Hasankeyf’ten yeni yerleşim birimine taşınma hazırlıkları sürerken, Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, yeni sürece dikkat çekerek: “20 Yıllık yerel yönetici olarak Hasankeyf’in kurtulması için her türlü çalışmayı yaptık ama ilçemizin bir bölümü su altında kalacak. Artık yeni yaşama adapte olmalıyız” dedi.

**Yeni ve eski Hasankeyf’in bağının su yoluyla canlı tutulacağına da işaret eden Kusen, şöyle devam etti: “Yeni Hasankeyf ile eski yerleşim birimindeki Kale arasındaki bağ, su turizmiyle canlı tutulacak.”

“GELECEĞİMİZİ KURMAK
ZORUNDAYIZ”
7 Tarihi eserin taşındığı ve taşınma hazırlıkların bayram sonrası başlayacağı Yeni Hasankeyf’te çalışmalar devam ediyor. 12 Bin yıllık tarihi ilçeyi hüzünle terk edeceklerini belirten Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, ‘Artık yeni yaşama adapte olmalıyız’ dedi. Yeni yerleşim yerinin yüzde 95’inin tamamlandığını belirten Kusen: “Bir evi bile bir mahalleden taşımak zorken, şimdi ilçenin tamamını taşıyacağız. Şu bir gerçek evet Hasankeyf’in tarihi dokusu içinde büyüdük. Tarihi eserlerin bir kısmı taşındı. Bir kısmı da su altında kalacak. 7 Eser taşındı ama bilindiği gibi dünyanın en büyük taş köprüsü Roma köprüsü su altında kalmış olacak. Bunlardan kopmak üzüntü verici bir ama şu da bir gerçek ki hayat devam ediyor. Kültürel değerlerimizin tümden yok olmamasından dolayı tesellimiz var” dedi.

“GONDOLLARLA  SU TURİZMİ
CANLI TUTULACAK”
Yeni Hasankeyf ile eski yerleşim yerinin bağının su yoluyla kopmayacağını ifade eden Kusen, şöyle devam etti: “Yeni Hasankeyf’te yeni yaşama adapte olmak için çalışmalar yapılıyor. Yeni Hasankeyf’le kale arasındaki bağı koparmamak için de su yoluyla çalışmalar yapılacak. Gondollarla su turizmi canlı tutulmaya çalışılacak. Geleceğimizi kurmak zorundayız. Modern bir ilçe yapılmaya çalışıyor. Uygulamada belki sıkıntılar var ama fiziki anlamda imara bakıldığı zaman her şey yerli yerinde düşünülmüş, özellikle bölgenin en büyük müzesi kültür park gibi çalışmalar yapılmış. Hüzünlü ama nihayetinde yeni bir yaşam için de yeni bir gelecek için de hazırlıklı olmalıyız.”

“3-4 AY İÇİNDE TAŞINMA
TAMAMLANACAK”
Ramazan bayramı sonrası ilçe sakinlerinin taşınma hazırlıklarının hızlanacağını da sözlerine ekleyen Hasankeyf Belediye Başkanı Kusen: “Şu anda yeni Hasankeyf’te altyapı ve üst yapı çalışmaları devam ediyor. Şehir üç-dört ay içinde tamamen yeni yerleşim yerine taşınmış olacak. 12 Bin yıllık devir kapanmayacak, bir kısmı su altında kalacak. Ilısu barajında 10 Haziran’da su tutulması öngörülüyor. Bu yıl yağışların fazla yağması nedeniyle barajda göl oluşmuş. Suyun tutulmasıyla birlikte 3-4 ayda Hasankeyf’in karayolu köprüsü su altında kalacak. 20 Yıllık yerel yönetici olarak Hasankeyf’tin kurtulması için her türlü çalışmayı yaptık. Tüm mücadelelerimize rağmen sonuçta Hasankeyf sular altında kalacak. Tesellimiz bazı eserlerimizin taşınıp, korunması oldu” diye konuştu. (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim