* Hasankeyf'in fethi döneminde şehit düşen İmam Abdullah Türbesindeki sanduka ile çevresindeki 500 mezar taşındı. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, 100 yıllık çarşının da bir ay içerisinde tamamen tahliye edileceğini belirtti.

SANDUKA VE MEZARLAR TAŞINDI
Ilısu Baraj gölü altında kalacak tarihi eserler arasında olan İmam Abdullah türbesinde de taşınma hazırlıkları hızlandırıldı. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, Hasankeyf'in fethi sırasında şehit düşen İmam Abdullah türbesindeki sandukanın yerinden taşındığını söyledi. Türbe çevresinde de yaklaşık 500 mezarın taşınma hazırlıklarının devam ettiğini belirten Başkan Kusen: “Zeynelbey kümbetinin ardından gözlerinin çevrildiği yer kuşkusuz İmam Abdullah türbesi. Taşınma işini üstlenen firma önce İmam Abdullah’ın sandukasını yerinden aldı. Yine türbe çevresindeki 500 mezarın taşınma çalışmaları da aralıksız sürüyor. İmam Abdullah, Peygamber Efendimizin yakın akrabası olduğu için Eyyübiler ve Artuklular’dan günümüze değer görmüş bir zattır” dedi.

ESKİ ÇARŞI BOŞALTILACAK
Tarihi ilçe Hasankeyf’in 100 yıllık çarşısının da tahliye işleminin en geç Kurban bayramına kadar tamamlanacağını kaydeden Başkan Kusen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Taşınacak eserlerin bir bölümü bu güzergahtan geçeceği için esnaf uyarıldı. Tebligat alan esnaf artık gün sayıyor. Yine Kızlar camisi bahçesindeki Eyyübilerin meliklerinin bulunduğu mezarlar da taşınacak. İlk etapta yol güzergahı ve su altında kalacak yerlerdeki mezarlıklar taşınıyor. El Rızk cami minaresi ile Süleyman Koç cami minaresi de yıl sonuna kadar taşınacak eserler arasında bulunuyor.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim