BATMAN’DA 15 BİN SURİYELİ
Suriye’de yaşanan iç savaştan kaçıp Türkiye’ye gelen 500 bini aşkın mülteciden 15 bini, daha rahat edeceği umuduyla geldiği Batman’da sefaletle boğuşuyor. Kiraların pahalı oluşundan kalacak yer bulamadıkları için Batman’ın bazı semtlerindeki okul bahçeleri ve ilçe otogarına sığınmak zorunda kalan Suriyeli mülteciler, havaların soğumasıyla birlikte kara kara düşünüyor.
“GECELERİ ÜŞÜYORUZ”
Gece hava sıcaklığının beş dereceye kadar düştüğü Batman’da dışarıda kalmak zorunda kalan Suriyeli mültecilere yardım ise bazı çevre sakinlerinden geliyor. Daha çok yiyecek ve battaniye şeklinde kendilerinin yardım edilen mülteciler, yağışlı havaları göz önünde bulundurduklarını belirterek; “Şimdi idare ediyoruz ama yarın-öbür gün ne olur bilemiyoruz. Şimdi açık havadayız. Yağmur yağdığında ya camilere sığınacağız ya da okulların bahçelerine” diyorlar. “DİLENMEK TEK ÇARE”
Gündüz saatlerinde ise aileler çocuklarıyla çarşı-pazar dolaşıyor. Gençlerin bir bölümü günü birlik işlerde çalışmaya gidiyor. Bu şekilde yaşamaya çalışan Suriyeli bazı mülteciler, çaresizlikten de dilendiklerini itiraf ettiler. Kent merkezindeki bazı camilerde vatandaşlardan yardım istediklerini söyleyen bazı Suriyeli konuklar; “Zor durumdayız. Ezan saatinde sığındığımız camilerde el-avuç açıp yardım istiyoruz. Başka da çaremiz yok” diye konuştular.
“KIŞ BASTIRMADAN YARDIM EDİN”
Humus’tan üç ay önce Batman’a sığınan Muhammed ailesi, kış bastırmadan hayırsever Batmanlılardan yardım beklediklerini söyledi. Aile reislerinin iş bulamadığından gençlerinin ise dilendiğini ifade eden 9 kişilik Muhammed ailesi; “Kalabalık bir aileyiz. Derme-çatma bir yere sığındık. Kirayı ödemeyecek haldeyiz. Bizlere kalacak yer konusunda yardım yapılmasını istiyoruz. Önümüz kış ve ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.
“HALA SAVAŞTA GİBİYİZ”
Kurban Bayramı öncesi Kamışlı’dan Batman’a geldiklerini söyleyen Suriyeli iki çocuk annesi Fatima Ahmet, zor durumda olduklarını ifade etti. Eşinin Kamışlı’da kaldığını belirten Fatma Ahmet, şöyle konuştu; “Dilencilik nedir bilmezdik ama savaş yüzünden evimizi barkımızı bıraktık. Çocuklarımız arada-sırada dilenmek zorunda kalıyor. Savaşta tüm mal varlığımız bırakıp buraya geldik ama halen savaşta gibiyiz. Bu kez de sefaletle savaştayız.”

Editör: TE Bilişim