*Mazlum Der Batman Şubesinin düzenlediği ‘çözüm süreci’ konulu panele katılan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, sürecin çok daha iyi noktada olabileceğine dikkat çekerek, “Bir an önce yasal düzenlemeler yapılmalı. Bu süreç bir kayıp değildir” dedi.

STK TEMSİLCİLERİ PANELDEYDİ

Mazlum Der Batman Şubesinin ‘çözüm süreci’ paneline katılan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, son gelişmeleri değerlendirdi. Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim, İHD Şube Başkanı Osman Künteş ve bazı STK temsilcilerinin katıldığı panel, Mazlum Der binasında yapıldı. Moderatörlüğünü Naman Bakaç’ın yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Mazlum Der Genel Başkan Yardımcısı Murat Çiçek, kıymetli bir sürecin devam ettiğini belirterek, “Gelişmeleri takip ediyoruz. Bugünkü süreç geçmişte atılan bir çok adımın devamıdır. Kürt sorunun çözüm bulduğu dönemler hep tek partili iktidarlar döneminde olmuştur” dedi. Akil insanlar gezisinde 9 ili gezdiğini de anımsatan avukat Çiçek, “Kürtler açısından bu sürece yüzde yüz destek var. Tabii bir o kadar da endişe var. Gezi olayları ile 17 Aralık operasyonunun ardından çözüm sürecinin sekteye uğramaması da umutlarımızı arttırmıştır” diye konuştu.

SÜREÇ DEĞERLENDİRMESİ

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun, Türkiye’de üç önemli isyanın olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu; “Aslında isyanlar 29 değil, 3’tür. Devlet, daima ‘Kürt sorununu güvenlikle çözeriz’ dedi ama yan yolları da hep açık tuttu. Devlet çeşitli defalarca PKK ile görüştü. 20 yılda neredeyse tüm hükümetler örgütle masaya oturdu. Güvenlik tedbirli siyaset iflas etti. Açlık grevleri, kitlesel gösteriler şehirlerde ruhsal durum başlatacak hale getirdi. Ortadoğu’daki gelişmelerde Kürt sorununun çözümü için önemli bir etkendi. Kürt meselesini çözemezseniz iktidar sahibi de olamazsınız. Süreçler hep kırılgandır. Bazen gerileme olur ama önemli olan ileriye dönük süreci götürebilmektir. Bu bölgede herkes politikayla yakından ilgili ama Türkiye’nin diğer bölgelerinde bu söz konusu değil. Gelişmelerden batıdaki bir çok kişi habersiz.”

AKİL İNSANLARIN TOPLANTILARI ÖNEMLİYDİ”

İç Anadolu’da görevlendirilen akil insanlarla birlikte gittikleri Kırşehir ve Kayseri’de ilginç sorularla da karşılaştıklarını ifade eden Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü; “Her şeyden önce farklı grupları bir arada toplamak hem önemli, hem de öğreticiydi. Kırklareli’ndeki toplantıda iki grup arasında Abdullah Öcalan için farklı sıfatlar kullanıldı. Farklı tartışmalar oldu. Her şeyden önce o toplantılar önemli ve öğreticiydi. Ayrıca sadece Kürt sorunu tartışılmadı. Alevilerin ve gayri müslimlerin de sorunları gündeme geldi. Bir yıldır devam eden süreçte iki önemli başarı var. Bu sürecin sürdürebilirliliği ve süreçte çatışmaların olmaması da kayıpların da olmaması, yani tek bir insanın ölmemesi önemlidir. Süreç çok daha iyi noktada olabilirdi. Yasal düzenlemeler yapılmalı. Ayrıca bu bir kayıp süresi de değil.” Soru, cevap şeklinde geçen panelde Doç. Dr. Coşkun, “17 Aralık operasyonu Kürt siyaseti ile Ak Parti arasında bir ittifakın doğmasına sebebiyet vermiştir. Çözüm sürecinin bundan sonra 17 Aralık’la değerlendirilmesi gerekir” dedi.

Editör: TE Bilişim