** Tarihi eser kapsamındaki 75 yıllık DDY Gar Müdürlüğü’ndeki yangın kulesi kaderine terk edilirken, kentin ilk banka şube binası ise 42 yıl aradan sonra yıktırılıp, yenilenecek.

 

TARİHİ KULENİN HALİ

DDY Batman Gar Müdürlüğü tesislerindeki tarihi yangın kulesinin tadilat-onarım kapsamında yenilenmesi için Akyürek mahalle sakinleri imza kampanyası başlattı. 1947 Yılında Raman’da petrolün bulunmasıyla birlikte 1940’lı yıllarda dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Batman’a DDY raylarının getirilmesini sağlamıştı. O dönemlerde lokomotif trenlere su ikmali yapan 40 tonluk su deposunun bulunduğu yangın kulesi 2008 yılında çıkan yangınla büyük hasar görmüştü. Tarihi eserler arasında yer aldığı gerekçesiyle kuleye dokunamadıklarını belirten DDY Gar Müdürlüğü yetkilileri: “Genel Müdürlükten talimat bekliyoruz. Kültür Tabiat Varlıkları yetkilileri kulede rapor tutmuştu. O günden beri haber bekliyoruz” dediler.

 

42 YILLIK BANKA BİNASI

Cumhuriyet meydanındaki 42 yıllık Ziraat Bankası Batman Şube binası da nihayet yıktırılıyor. İki katlı binanın fiziki yapısının yetersizliğini göz önünde bulunduran Ziraat Bankası yetkililerinin girişimiyle meydandaki eski bina da yenilenecek. 1971 Yılından beri hizmet veren eski binanın önümüzdeki günlerde yıktırılacağını belirten banka yetkilileri, şöyle konuştular: “Yeni yapılacak banka şubesinin projesi hazırlanıyor. Üç katlı dizayn edilecek binanın otoparkı da göz önünde bulundurulacak. Meydana modern bir banka şubesi kazandırılacak.”

Editör: TE Bilişim