** ‘Kayıt dışı ile mücadele’ toplantısında kurum müdürleriyle bir araya gelen Vali Hulusi Şahin, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye dikkat çekerek: “Kamu hizmetlerine bütçe sağlanması için kayıt dışı ile koordinasyonlu bir şekilde mücadele etmeliyiz. Bu şehirde kanun hakimiyetini tesis edeceğiz. Her iş mevzuata uygun halde yapılacak” dedi.

ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURULACAK
Batman’da kayıt dışının, ekonomiye kazandırılması için ‘topyekün mücadele’ dönemine start verildi. Batman Valisi Hulusi Şahin, Valilik konferans salonunda kurum müdürleriyle bir araya gelerek, ‘koordinasyonlu denetim’ talimatı verdi. Çalışma gruplarının oluşturulacağını belirten Vali Şahin: “Kamu gelirlerinin sağlıklı toplanabilmesi, kamu hizmetlerine bütçe sağlanması için kayıt dışı ile koordinasyonlu bir şekilde mücadele etmeliyiz. Tüm kamu hizmetlerinde kanun hakimiyetini tesis edilebilmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırlıklı olmalıyız. Sadece her kurumun çalışması değil, kurumlar arası işbirliğini gerektiren bir husustur kayıt dışı ekonomi ile mücadele. Bu hususta çalışma grupları oluşturacağız. Her kurum kendi mevzuatı içinde kayıt dışı ile mücadele edecek, diğer kurumlardan da destek sağlanacak” dedi.

“BATMAN’IN VERGİ GELİRİ,
KAMU HARCAMALARININ ALTINDA”
Kentte kayıt dışı ekonomiye izin vermeyeceklerine ifade eden Vali Şahin, şöyle devam etti: “Kentin vergi gelirleri, giderleri karşılamıyor. Şimdi sizlerle birkaç veriyi paylaşmak istiyoruz; Batman’ın yaklaşık 600 bin nüfusu var. Bu ülkenin binde 3’üne tekabül ediyor. Ama tahakkuk tahsiat oranına baktığımız zaman  vergi gelirinde 0.12, yani binde 1,2. Nüfusun binde 7’sini oluşturuyoruz ama vergi gelirlerinde bin 1,2. Harcamalarda ise binde 3.2, yani devlet binde 1.2 gelir temin ediyor bu şehirden. Binde 3’lük ise harcama yapıyor. Vergi gelirlerinde tahakkuk oranı yüzde 17, tahsilat oranı yüzde 67. Bu ne demek, beyanname usulüyle vergisini beyan eden vatandaş çok az. 8-20 Nisan arasında Turgut Özal Bulvarında belediyeden, Batman Park’a kadar yapılan denetimlerde 32 kayıtsız işyeri tespit edilmiş. Ne demek bu? Hem de bu işyerleri şehrin kalbinde. Bu hem kamu gelirleri açısından büyük sıkıntı, hem ruhsatsız çalışan kurumun, şirketin denetimi de imkansız.”

“HİÇ BELGESİ OLMAYAN İŞYERLERİ VAR”
Yeni dönemde denetimlerin sıklaşacağını ve farklı çalışmaların uygulanacağını da sözlerine ekleyen Vali Şahin: “Hiçbir belge düzenlemeyenler var. Ne fiş düzenliyor, ne KDV kesiyorlar. Ya da usulsüz bir yazar kasası var, mali değeri olmayan bir fiş veriyor. Bununla vatandaşı kandırıyor. Ya da ruhsatsız çalışıyor veya Vergi Dairesine mükellef kaydı hiç yaptırmıyor. Böylece işçisinin SGK’sını da ödemiyor. Başkasına ait post cihazı kullanıyor. Gümrük kaçağı ürünler satıyor. Kaçak elektrik kullanıyor, bunu çok da organizeli yapanlar var. Şimdi denetim elamanlarımız çok ciddi bir çalışma yürütecek. Bazen vergi memuru iş yerine alınmıyor. Kimlik bile verilmiyor. Bu tür durumlarda bunu sineye çekmeyeceğiz. Böyle bir durum olduğu zaman bunun tutanağı tutacaksınız. Biz kolluk güçleriyle gerekirse aynı yere tekrar gideceğiz” diye konuştu.

“1 TEMMUZ’DA DENETİMLERİ
DEĞERLENDİRECEĞİZ”
1 Temmuz 2019 tarihinde denetimleri yeniden değerlendireceklerini de sözlerine ekleyen Vali Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Kurumlar usulsüz bir durum gördüğü zaman kendisiyle ilgili olan işlemi yapacak, diğer eksik konularla ilgili birime bildirecek. Sigara denetimi yapıyor sağlıkçılar, gittiler baktılar işyerinin ruhsatı yok, hem Maliyeye hem belediyeye bildirecek. Her kurumun bir hususta denetim görevi var. Belediye ruhsat işlemlerini yakinen takip edecek. Ceza kanunlarına göre görevi ihmal ve görevi yapmayan personel ve ilgili kurum hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Herkes vazifesini yapacak, bu şehirde kanun hakimiyetini tesis edeceğiz. Her iş mevzuata uygun halde yapılacak. Dürüst çalışan esnaflarını hakkın kollayacağız. Burada performansınızı gözlemek istiyoruz. O yüzden herkesin denetim faaliyetlerini çizelgeler şeklinde isteyeceğim. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirmelidir.” (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim