**Dem-Plas Geri Dönüşüm şirketi sahibi Kerem Demir, 2000 yılında Batman’da başladığı kağıt, pet, plastik gibi hammadde ve metal işini ‘geçici dönüşüm’ tesisine dönüştürdü. 8 Dönümlük alandaki geri dönüşüm entegre tesisinde toplayıcılarla birlikte 2000 kişiye istihdam sağladığını söyleyen Demir; “Hurda ve atık toplama işinde 2000 kişi çalışıyor. Yılda ortalama 2 milyon ton atığın geri dönüşümünü sağlıyoruz” diyor. 


**Aralarında Suriyeli sığınmacıların da bulunduğu atık toplama işinde geri dönüşüm içinde istihdam kadar doğa ve çevreyi de koruduklarını kaydeden Demir; “Geri dönüşüm doğaya da büyük yarar sağlıyor. 17 Yıl önce Batman’ın sokaklarında atıkları toplayıp bu işe başladım. Şimdi 4 Milyon TL’lik entegre tesisiyle şehrin dört bir yanındaki atıkları geri dönüşümle değerlendirip tekrar piyasaya sunuyoruz” dedi.

 

GERİ DÖNÜŞÜM MUCİZESİ
Batman’ın Sason ilçesine bağlı Acar köyünü 90’lı yıllarda terk edip şehir merkezinde kağıt, pet, plastik, ham madde ve metal toplayan 43 yaşındaki Kerem Demir, işçilikten sonra geri dönüşüm tesisi kurma düşüyle yola çıktı. 2000 Yılında Batman’ın Güneykent mahallesi 3144 sokakta satın aldığı 8 dönümlük arazide kurduğu ‘geri dönüşüm’ tesisinde sokakta toplanan atıkları değerlendirip, tekrar piyasayla buluşturan Demir, geri dönüşüm işinin sanıldığı kadar kolay olmadığına dikkat çekiyor. 2000 Metre kare kapalı alana sahip tesiste 100 kişi çalışıyor. Hurda ve atık toplama işinde ise 2 bin kişiye istihdam alanı sağladıklarını anlatan Kerem Demir, şöyle anlatıyor girişimcilik öyküsünü;




“SOKAKLARDA ATIK TOPLADIM”
“Sason-Heybeli doğumluyum. 90’lı yıllarda köyümüz boşaldı. Batman’a geldim. Ortaokulu yarıda bıraktım. Seyyar bir arabayla Batman’ın sokaklarında kağıt, pet, plastik topladım. Okumak istiyordum ama ailemin geçimini sağlamak için de çalışmak zorundaydım. Bu nedenle eğitimimi yarıda bıraktım. 7 Ay süreyle gece gündüz demeden çöp konteynırlarını eşeleyip atık topladım. Günlük yevmiyem ailemin ihtiyacını karşılamıyordu. Sonradan hurdacılı dükkanı açmaya karar verdim. Hurdacılıktan iyi kazandım ve bu geri dönüşüm işine girmeye karar verdim. Neden ‘geri dönüşüm işini yapmamayım?’ dedim. 2000’li yılların başında altyapısını oluşturduğum geri dönüşüm işine devam ettim.”




“MARKA TESİS OLDUK”
Kerem Demir, Adana, İstanbul ve Gaziantep’ten aldığı atık ayrıştırma makineleriyle geri dönüşüme yönelik tesisi büyüttüklerini de belirtiyor ve şöyle devam ediyor; “Dört kardeşiz. Atık toplama işine girince köydeki yakınlarımızı da bu işe teşvik ettik. Hurda-atık malzemeleri için önce küçük bir depo tuttum ve atık toplayanlardan önce kağıt, pet, plastik ve poşet aldık. Sonradan metal toplama işine girdik. Atık alırken, kar marjımız çok düşüktü. Çünkü atıkların geri dönüşümünü yapamıyorduk. Bir süre sonra ben ‘geri dönüşüm imalatını yapmak istiyorum’ dedim. Batman’da geri dönüşüm üretimini yapmaya başladık. Markamız Dem-Plas oldu.”




“YILDA 2 MİLYON TON
ATIK DÖNÜŞÜMÜ”
TÜİK’in adrese dayalı nüfus sayımında kent merkezi nüfusu 402 bine çıkan Batman’da hayata geçirdikleri geri dönüşüm tesisindeki üretim artışına da dikkat çekiyor Kerem Demir; “Önce Adana’dan satın aldığımız geri dönüşüm makinesi yetersiz kaldı. Gaziantep ve İstanbul’dan getirdiğimiz makinelerle üretimimiz ikiye katlandı. Ayda 500 ton kağıt, 150 ton plastik, 100 ton poşet, 50 ton çuval, 40 ton pimapen ve 50 ton da metal geri dönüşümü sağlıyoruz. Yılda ortalama 2 Milyon ton atık, tesisimizde ayrıştırıyor. 500 bin TL’lik yatırım teşviğiyle tesisimizi daha da büyüttük. Biz çöp atıkları toplamaktan yani hurdacılık işinden geldiğimiz için geri dönüşümü öğrenmekte çok zorlandık ama sonra başardık. 15 araç, 100 eleman şu anda 2500 metre kare kapalı alanda bir tesisteyiz. Suriyeli sığınmacıların da aralarında bulunduğu 2000 kişinin her gün getirdiği atıkları geri dönüşüm tesisinde değerlendiriyoruz” diyor.




“BAKANLIKTAN LİSANS ALDIK”
Demir, geri dönüşümün aynı zamanda çevre ve doğa dostu olduğuna da dikkat çekiyor; “Çevre Şehircilik Bakanlığı iki yıl önce toplama ve ayrıştırma lisansını bize verdi. İş-Kur’dan eleman desteği de alıyoruz. Geri dönüşüm tesisimize yerel yönetimden de destek bekliyoruz. Şehrin tüm atıklarını toplamak sanıldığı kadar kolay değil. Bir hafta süreyle şehirdeki atıklar toplanmazsa sokaklar atıklardan geçilmez. Bunun için atık toplayanlara araba veriyoruz ki; böylece 2000’e yakın kişi kağıt, poşet ve metal toplayarak aile bütçesine katkı sağlıyor. Onlar toplayıp biz ayrıştırıp tekrar piyasayla buluşturuyoruz.”




“EKONOMİYE KATKI SAĞLAR”
Demir, geri dönüşümün ekonomiye katkısının büyük olduğunu söylüyor; “Geri dönüşüm, doğanın birkaç yüz yılda tümüyle yok edilebildiği atıkların çevreye terk edilmesini önlüyor. Plastik, metal, cam ve kağıt gibi geri dönüşümde elektrik tasarrufu da sağlanıyor. Örneğin bir metal kutunun ham maddeden üretilmesi için tüketilecek elektriğin 100 birim olduğu varsayılırsa, kullanılmış metal kutudan üretilecek yeni metal kutu için tüketilecek elektriğin beş birimine kadar düştüğü görülecektir. Doğalgaz kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır. Atık miktarı azalır. Geri dönüşüm ekonomiye katkı sağlar.”


Editör: TE Bilişim