** Milletvekili Ayla Akat Ata, Meclis’e sunduğu araştırma önerisinde toplumun tüm kesimlerinin sağlık hizmetlerine ulaşabilmesinin gerektiğini dikkat çekti. Akat: “Tekçi anlayışın sağlık alanında ortaya çıkardığı en büyük sorun sağlık hizmetlerinin Türkçe dışındaki hiçbir dilde verilmemesidir” dedi.


MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, sağlık alanındaki sorunlar nedeniyle TBMM’ye araştırma önergesi sundu. Ata’nın önergesinde şu ifadelere yer verildi: “En temel sosyal haklardan biri olan sağlık hakkının gerçek anlamda kullanılabilmesi için sağlık hizmetlerinin ücretsiz, nitelikli, anadilde ve erişilebilir olması gerekmektedir. Fakat Türkiye’deki sağlık sisteminin neoliberal ve cinsiyetçi yapısı sağlık hizmetlerine erişim açısından özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların ve engellilerin iyi sağlık için gerekli olan tesis ve şartlara ulaşamaması sonucunu doğurmaktadır. Bir yandan sosyal devlet ilkesinin gerektirdiği sorumlulukların hızla terk ediliyor oluşu sonucu sağlık hizmeti piyasa koşullarına bağımlı kılınmakta ve kişiler bu hizmetten maddi gelirleri ölçüsünde yararlanabilmektedir. Öte yandan, devletin farklı kimliklerin reddine dayanan tekçi anlayışı sağlık alanında da kendisini göstermekte ve bireylerin özgün ihtiyaçları yok sayılarak sağlık hizmetlerinden tam anlamıyla yararlanamamalarına sebep olunmaktadır. Tekçi anlayışın sağlık alanında ortaya çıkardığı en büyük sorun sağlık hizmetlerinin Türkçe dışındaki hiçbir dilde verilmemesidir.”

YAŞLI VE ENGELLİLER GÖZ ARDI EDİLİYOR”

Akat, şöyle devam etti: “Sağlık hizmetlerine erişimde hak temelli yaklaşımın olmaması sonucu yaşanan sıkıntılar engelli ve yaşlılar için de ciddi boyutlarda mağduriyete sebep olmaktadır. Genel olarak bakım hizmetlerinin sosyal hak temelinde ele alınmaması özellikle bakıma ihtiyacı olan engelli ve yaşlıları ailelerine mahkum ederek kendi seçecekleri şekilde bağımsız bir hayat yaşamalarının önüne geçmektedir. Bakım hizmetlerinde çeşitlilik ve seçme hakkının çok kısıtlı oluşu bu kişilerin ruhen ve sosyal olarak tam bir iyilik halinde olmasına olanak tanımamaktadır. Bu gerekçeyle, sağlık hizmetlerine erişimde farklı toplumsal gruplar açısından yaşanan sorunların araştırılması ve sağlık hakkından herkesin eşit şekilde yararlanabilmesi için alınması gereken önlemlerin tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasını talep etmekteyim.”

Editör: TE Bilişim